Garda Forestieră Suceava: Infestare intenționată într-o pădure privată din Moldovița. Acțiunea se consideră atentat la siguranța națională


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat, vineri, că  a descoperit patru posibile nade feromonale amplasate ilegal pe arborii dintr-o pădure privată de aproximativ 10 hectare, aflată în comuna Moldovița.

Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, aceste nade feromonale, folosite în mod normal pentru a atrage insectele dăunătoare în scopul monitorizării și combaterii acestora, au fost amplasate în mod intenționat pe arbori sănătoși.

Scopul acestui act pare a fi atragerea insectelor dăunătoare în zonă, ceea ce ar putea duce la uscarea rapidă a pădurii și la crearea unor „produse accidentale”.

Conform legislației, recoltarea masei lemnoase dintr-o pădure se poate face doar în limitele stabilite de creșterea anuală a pădurii, pentru a menține volumul și calitatea acesteia. În pădurile private, această regulă limitează volumele de lemn care pot fi tăiate anual, afectând profitabilitatea. Însă, în cazul infestării masive și uscării arborilor, legea permite exploatarea unor cantități mari de lemn, ceea ce poate stimula astfel de acțiuni ilegale.

El menționează că în această pădure, înainte de descoperirea nadelor feromonale, fusese deja solicitată depășirea cotei anuale de recoltare, cu câteva sute de metri cubi de „produse accidentale” puse în valoare.

Din 2016, distrugerea intenționată a pădurilor este considerată un atentat la securitatea națională. În acest caz, a fost depusă o plângere penală pentru distrugerea pădurii, iar organele de cercetare penală urmează să investigheze și să identifice vinovații.


Intră acum și în grupul de