Avocatul Răzvan Viorescu denunță atacurile asupra comunității de enoriași ai Parohiei „Sfânta Treime” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Avocatul Răzvan Viorescu a lansat o serie de acuzații grave, susținând că enoriașii părintelui Viorel Sidoriuc de la Biserica „Sfânta Treime” din Suceava sunt victimele unor atacuri fără precedent, care reprezintă o încălcare directă a drepturilor fundamentale garantate de Constituția României și tratatele internaționale.

El a făcut aceste precizări ca urmare a deciziei Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de a scoate la concurs postul de preot paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din Suceava (conform anunțului din 5.09.2024), odată cu citarea preotului Viorel Ionel Sidoriuc pentru cercetare disciplinară bisericească în data de 17 septembrie 2024, în condițiile în care discuțiile susținătorilor părintelui Sidoriuc cu IPS CALINIC de la sediul Arhiepiscopiei din data de 4.09.2024 au rămas fără rezultat.

Potrivit avocatului, există o încercare de înlocuire nelegitimă a Părintelui Viorel, care slujește în fața unei comunități mari de enoriași nu doar din Suceava, ci și din alte regiuni. Acțiunile celor care doresc înlocuirea preotului sunt descrise  ca fiind o încălcare a libertății religioase, ce include dreptul fiecărui cetățean de a-și alege păstorul spiritual.

Avocatul Răzvan Viorescu subliniază că aceste acțiuni atentează la libertatea religioasă a fiecărui cetățean care alege să se roage în prezența „preotului cu har”.

„Libertatea religioasă implică și dreptul fiecărui cetățean să își aleagă preotul care a creat o comuniune duhovnicească”, a declarat avocatul, subliniind că statul român are obligația de a proteja această libertate, inclusiv de a preveni orice ingerință în convingerile religioase ale cetățenilor.

Avocatul a invocat articolul 29 din Constituția României și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, argumentând că libertatea de gândire, de conștiință și de religie nu poate fi îngrădită sub nicio formă.

„Libertatea de asociere cuprinde, de asemenea, şi dreptul de a nu se asocia. Constrângerea unei persoane, fie ea morală sau fizică, de a face parte dintr-o asociaţie sau o grupare religioasă este susceptibilă de a aduce atingere garanţiilor libertăţii de asociere.

Libertatea de exprimare a credinţei religioase implică obligatoriu o manifestare a convingerilor într-o formă paşnică, ce nu ar afecta buna desfăşurare a societăţii. În exercitarea acestei libertăţi, autorităţile statului au atât obligaţii pozitive, cât şi negative. Acestea au obligaţia negativă de a nu întreprinde vreo acţiune ce ar putea împiedica exercitarea libertăţii de exprimare sau asociere a credincioşilor (atât timp cât, prin acţiunile desfăşurate, grupările religioase nu aduc atingere siguranţei naţionale, ordinii publice sau bunelor moravuri), dar şi obligaţia pozitivă de a asigura un cadru prielnic şi sigur exercitării libertăţii religioase fiecărui cetăţean.

 Dreptul unui individ de a nu adera la o anumită convingere religioasă reprezintă un pilon al democraţiei şi al libertăţii de alegere!”, a concluzionat avocatul Răzvan Viorescu.


Intră acum și în grupul de