Premierul Marcel Ciolacu: „Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Am protejat drepturile minerilor și pensionarilor care au muncit în condiții grele”


Intră acum și în grupul de

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul unei întâlniri la Suceava cu reprezentanții minerilor, că Guvernul se luptă să protejeze drepturile pensionarilor care au muncit în condiții grele de muncă. Acesta a subliniat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, aceasta fiind o condiție esențială pentru adoptarea noii legi a pensiilor.

„Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiții grele! De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR”, a declarat Ciolacu, făcând referire la închiderea minelor în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Premierul a subliniat că doar 4,4% din totalul pensiilor sunt afectate de recalculare și că, în ciuda acestor schimbări, pensiile celor care au primit sume mai mari decât cele cu aceeași bază contributivă și condiții de muncă nu vor fi reduse. Ciolacu a menționat că Guvernul a reușit să convingă Comisia Europeană că nu ar fi corect și nici constituțional să se reducă drepturile pensionarilor care au muncit în condiții grele.

În plus, prin legea 360/2023, s-au menținut beneficiile acordate celor care au lucrat în condiții speciale și deosebite, inclusiv recunoașterea unor stagii de cotizare mai scurte și acordarea unui punctaj suplimentar la pensie. Premierul a precizat că discuțiile cu Comisia Europeană vor continua pentru a găsi soluții tranzitorii privind anii de vechime necesari pentru pensionare, astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit.


Intră acum și în grupul de