Poliția Suceava face apel către șoferii de taxi, ridesharing și livratorii de comenzi alimentare: Atenție la „comisioanele” păguboase!


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava avertizează șoferii de taxi, ridesharing și livratorii de comenzi alimentare să fie vigilenți în fața unei noi metode de înșelăciune. Escrocii pretind că sunt bolnavi, au în întreținere copii sau nu pot părăsi locuința și cer ca șoferii să efectueze comisioane în locul lor, înainte de a finaliza livrarea sau cursa.

Victimele sunt adesea convinse să depună bani la bancomate sau aparate self-pay, să achite produse sau să încarce cartele SIM, promițându-le că vor fi despăgubite la livrare. După efectuarea plăților, presupusul client nu mai răspunde la telefon, iar victimele rămân și fără bani, și fără comanda efectuată.

Un caz recent a avut loc pe 13 septembrie 2024, când un tânăr de 25 de ani din Brodina, care lucra pentru o firmă de ridesharing, a fost înșelat cu suma de 6000 lei. După ce a acceptat o comandă, a fost contactat de un bărbat necunoscut care i-a cerut să facă mai multe plăți la aparate self-pay. Odată ce șoferul a realizat că a fost înșelat, a sesizat poliția.

Un alt incident a avut loc pe 12 septembrie, când o femeie care lucra pentru o firmă de ridesharing a fost păcălită să depună 1850 lei la un bancomat self-pay sub pretextul că ajută un client cu un copil mic. Când a încercat să recupereze banii, a constatat că aceștia fuseseră transferați într-un alt cont.

Poliția Suceava avertizează șoferii și livratorii să nu cadă în capcana acestor solicitări și să fie precauți. Orice astfel de incidente trebuie raportate imediat la 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție.

Recomandări:

  • Nu acceptați să faceți plăți sau comisioane în locul clienților.
  • Fiți atenți la orice solicitare care implică depunerea de bani înainte de a finaliza cursa sau livrarea.
  • Sesizați poliția imediat dacă întâmpinați astfel de situații.

Poliția continuă cercetările în aceste cazuri, urmând să dispună măsurile necesare prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.


Intră acum și în grupul de