BRK-PE anunță că va dezvolta la Vatra Dornei un proiect de producția de energie electrică în cogenerare


Intră acum și în grupul de

BRK-PE, companie organizată pe entități de proiect, și-a propus să dezvolte centre de producție de energie electrică, cu o putere instalată cuprinsă între 3 și 20 MW. Energia produsă va fi comercializată pe piața serviciilor tehnologice de sistem și pe piața de echilibrare a energiei, folosind sisteme moderne de reglaj terțiar rapid. Totodată, compania va furniza energie termică în sistem centralizat, destinat atât populației, cât și instituțiilor publice și agenților economici.

Primul proiect al BRK-PE, „BRK Cogen Vatra Dornei”, va avea o putere electrică instalată de 3 MW și va funcționa pe baza motoarelor cu ardere internă alimentate cu gaz natural, producând atât energie electrică, cât și energie termică. Energia termică va fi utilizată pentru încălzirea rezidențială, dar și pentru procese industriale. Centrala va avea o capacitate instalată de 2×1.5 MW și va folosi două grupuri generatoare de energie, dotate cu instalații de recuperare a căldurii reziduale.

BRK-PE are în analiză și alte două proiecte investiționale care însumează o putere electrică de peste 15 MW. În următorii trei ani, compania își propune să dezvolte și să pună în funcțiune proiecte cu o putere instalată totală de 19 MW. Fiecare proiect va fi realizat prin intermediul unor vehicule investiționale (SRL-uri) deținute integral de BRK-PE, pentru eficientizarea costurilor.

Centrala din Vatra Dornei va fi amplasată pe un teren concesionat pentru 15 ani de la Primăria Vatra Dornei, iar proiectul va include și dezvoltarea unor instalații de interconectare și a unui rezervor de energie termică, pentru a asigura continuitatea în furnizarea energiei termice în municipiu. Proiectul va fi gestionat de o echipă de experți cu experiență în dezvoltarea proiectelor de cogenerare din România.

Potrivit profit.ro, BRK Cogen SRL este controlată integral de BRK Power Energy SRL. Aceasta a fost înființată în 2022 de către de brokerul BRK Financial Group din Cluj-Napoca și de subsidiara sa de administrare de fonduri de investiții SAI Broker, fiecare cu o participație de câte 50%. Ulterior, în urma unei majorări de capital, de la 500.000 lei la peste 1,66 milioane lei, cele 2 societăți afiliate au rămas cumulat cu o deținere de 50% (BRK Financial Group – 35%, SAI Broker – 15%). Cu această ocazie, în acționariatul companiei au intrat încă 8 investitori.

Cel mai important este Andrei-Octav Moise, care a preluat indirect aproape 33% din capital și a fost numit și administrator al BRK Power Energy SRL


Intră acum și în grupul de