Decalogul ascultării, îndemn duhovnicesc al IPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

În Duminica a XVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog al ascultării, adresat credincioșilor, prin care subliniază importanța acestei virtuți în viața creștină. Ascultarea, împlinită cu iubire și smerenie, este calea către urmarea Mântuitorului Hristos și dobândirea Împărăției cerurilor.

Decalogul aduce în atenție chemarea de a renunța la egoism prin lepădarea de sine, păstrarea unei credințe neclintite și supunerea desăvârșită față de voia divină. Înaltpreasfințitul Părinte îndeamnă la cultivarea virtuții ascultării prin tăierea voii proprii, sinceritate și nejudecarea aproapelui, toate acestea conducând către sfințenie și desăvârșire spirituală.

„Fă voia Părintelui ceresc și nu voia ta”, este unul dintre îndemnurile adresate credincioșilor, subliniind importanța supunerii față de rânduiala dumnezeiască și evitarea neascultării, care duce la păcat și stricăciune. Prin această ascultare, fiecare credincios este îndemnat să-L primească pe Hristos la cârma sufletului, lăsându-se călăuzit spre nepătimire și roadele virtuților.

Acest decalog vine ca un ghid spiritual pentru credincioși, oferind învățături despre cum să își aprofundeze relația cu Dumnezeu prin ascultare, iubire și smerenie.

  1. Dă sens și valoare vieții tale prin ascultare smerită, care sporește darul Duhului Sfânt în tine și aprinde focul dragostei de Dumnezeu.
  2. Descoperă înțelesul Crucii în lepădarea de sine și urmarea Mântuitorului, care nimicesc egoismul și rodesc smerita cugetare.
  3. Ațintește-ți privirea spre Hristos și alipește-te de El prin credință neclintită, supunere desăvârșită și încredere nemărginită, ca să Îi urmezi în Împărăția cerurilor.
  4. Păzește virtutea ascultării, cultivând tăierea voii, neîmpotrivirea, sinceritatea și lepădarea judecății aproapelui, pentru a dobândi un nume mai presus de orice nume.
  5. Fugi de neascultare și nu te împotrivi rânduielii dumnezeiești, ca să nu te lași cuprins de păcat, stricăciune și moarte.
  6. Pătrunde întru adâncul tainelor dumnezeiești și prinde în mrejele sufletului tău înțelesurile cele de multe feluri ale cuvântului lui Dumnezeu.
  7. Fă voia Părintelui ceresc și nu voia ta, supunându-te asemenea Maicii Domnului, ca și tu să mărturisești: Iată robul Domnului! Fie mie după cuvântul Tău!
  8. Împlinește ascultarea ca pe o jertfă a inimii tale, care duce la dreptate și bunătate, la desăvârșire și sfințenie.
  9. Primește-L pe Hristos Domnul la cârma sufletului tău și lasă-te călăuzit spre limanul nepătimirilor, ca să fii mult roditor întru cele bune.
  10. Ascultă și împlinește cuvântul lui Dumnezeu din iubire, ca să nu te lipsești de nepătimirea, nestricăciunea și nemurirea câștigate pentru tine prin Răstignire și Înviere de Fiul Întrupat al Celui Preaînalt.

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de