Intră acum și în grupul de
Consiliul Local Suceava urmează să discute și să supună votului un proiect de hotărâre inițiat de Ion Lungu pentru alocarea sumei de 1,2 milioane de lei pentru unitatea de cult Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – pentru executarea lucrărilor cuprinse în obiectivul: „,Centrul Eparhial – Seminarul Teologic Liceul Ortodox Mitropolitul Dosoftei Suceava – pentru lucrări de drenuri detecție clădiri, instalații apă-canal și arhitectură finisaje”.
În referatul de aprobate, Ion Lungu prezintă baza legală pentru această alocare și justifică propunerea prin aceea că i s-a cerut suma de 1,2 milioane de lei de la unitatea de cult.
Consiliul Local Suceava a respins în ședința din data din 29 august 2024 alocarea unei sume de 500.000 de lei pentru același obiectiv, iar ca urmare, în data de 3 septembrie 2024, IPS Calinic a transmis o nouă cerere de aprobare a unui ajutor financiar către Centrul Eparhial pentru Sediul administrativ al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”, în vederea continuării lucrărilor la realizarea drenurilor perimetrale de protecție, a instalațiilor de apă – canal și a finisajelor de arhitectură, în contextul în care prima cerere, „din diferite motive nu a putut fi onorată”
În noua cerere IPS Calinic transmite explicații prin care justifică nevoia urgentă a sprijinului financiar:
„Lucrările de construcții la obiectivul Sediu administrativ al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” au fost începute în anul 2016. Lucrările au fost executate în baza Autorizației de construire nr. 191 din 23 mai 2017, emisă de Primăria Municipiului Suceava. Din lipsă de fonduri, lucrările de construcții au fost realizate într-un ritm mai lent, cu mai multe perioade de întrerupere. Declanșarea pandemiei de Covid 19 a afectat ritmul lucrărilor de construcții la obiectivul mai sus menționat. În urma unor ploi abundente din anul 2019, în subsolul corpului A și subsolul corpului B, prin pardoseală și prin pereți s-au infiltrat cantități semnificative de apă, lucrările de finisaje de la demisolul corpului A fiind complet compromise(pereții de la subsol, pardoselile de la subsol). După consultări cu proiectanții lucrărilor și cu geotehnicianul, s-a ajuns la concluzia că, pentru a rezolva problema apărută(cu infiltrațiile mari de apă în subsolurile celor 2 corpuri), este necesară realizarea unui dren perimetral, dispus la baza fundațiilor, în jurul fiecărui corp de clădire. Apa colectată de drenurile din jurul clădirii va fi colectată și evacuată printru-un rețea de canale, tuburi și cămine de schimbare de direcție și cămine de vizitare. De asemenea, apele meteorice de pe amplasament vor trebui captate și dirijate cât mai departe de clădire. În acest sens vor fi realizate trotuare din beton, cu pantă de scurgere corespunzătoare precum și o rețea de rigole carosabile, din beton, prevăzute cu capac; Odată cu realizarea drenurilor din jurul clădirilor precum și a rețelei de colectare și evacuare a apei captate de acestea sunt necesare intervenții la pereții exteriori de la subsolul clădirilor(reparații locale ale stratului de termoizolație de la pereți, strat suplimentar de hidroizolație la pereți și fundații, etc.). Toate lucrările menționate mai sus trebuie realizate cât mai urgent posibil, în vederea rezolvării problemelor semnalate și pentru o bună funcționare, în condiții optime, a clădirilor propuse, pentru ca actul educațional să valorifice dorința elevilor de caștigare a cunoștițelor și a competemțelor specifice. Nerezolvarea acestor probleme poate conduce, în timp, la accentuarea degradărilor de la subsolurile clădirilor și chiar la afectarea structurii de rezistență a construcțiilor respective”, explică Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
În concluzie, IPS Calinic solicită acum alocarea sumei de 1,2 milioane de lei pentru realizarea acestor lucrări.
„Rugându-Vă să binevoiți a analiza și a supune aprobării, Vă mulțumim și Vă asigurăm de toată rugăciunea și considerația noastră”, se arată în finalul solicitării.
Intră acum și în grupul de