Ședință extraordinară a CJSU Suceava privind măsurile preventive în contextul codului galben de instabilitate atmosferică


Intră acum și în grupul de

O ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) „Bucovina” al județului Suceava, în format restrâns, prezidată de prefectul județului s-a desfășurat vineri la prânz la sediul ISU Suceava. Principala temă a ședinței a fost analizarea situației operative în contextul avertizării meteorologice de cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă între 29 septembrie, ora 10:00, și 30 septembrie, ora 22:00.

În cadrul ședinței, CJSU Suceava a adoptat o serie de măsuri preventive destinate limitării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT) din județ.

Printre măsuri se numără:

  • Curățarea șanțurilor și rigolelor pentru a preveni acumularea apelor pluviale;
  • Verificarea și curățarea depozitelor de deșeuri și material lemnos de pe malurile și în albiile cursurilor de apă;
  • Monitorizarea acumulărilor piscicole și interzicerea manevrelor fără aprobarea autorităților;
  • Pregătirea unui stoc minim de materiale pentru intervenții în caz de inundații și asigurarea utilajelor de intervenție la nivelul fiecărui UAT;
  • Informarea operatorilor economici și a populației cu privire la prognoza meteo și măsurile de siguranță necesare;
  • Monitorizarea cursurilor de apă și a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, inclusiv traversările improvizate, care vor fi interzise în cazul apelor mari.

În perioada avertizării, stațiile hidrologice de pe râurile Bistrița și Moldova vor fi monitorizate din 3 în 3 ore, iar datele vor fi transmise operativ către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA). De asemenea, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției va fi activat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” începând cu 29 septembrie, ora 10:00.

Populația este îndemnată să respecte măsurile de siguranță și să fie informată despre modul de comportare în caz de urgență prin intermediul platformei naționale fiipregatit.ro și aplicația DSU. În caz de necesitate, apelul la 112 este esențial pentru intervențiile rapide ale autorităților.

Lt. Col. Alin Găleată, purtător de cuvânt CJSU, a subliniat importanța vigilenței și a pregătirii pentru eventualele situații de urgență ce ar putea apărea.


Intră acum și în grupul de