Intră acum și în grupul de
Primăria municipiului Suceava a economisit în primele şapte luni ale lui 2011, 716.534 lei ( peste 7 miliarde lei vechi) prin colectarea selectivă a deşeurilor, a declarat, miercuri, viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi.
„În momentul de faţă, selectarea colectivă în municipiul Suceava nu funcţionează aşa cum ar trebui, deoarece transportând gunoiul la Botoşani, noi colectăm deşeurile din cele 120 de puncte de colectare din municipiu Suceava, le ducem pe o platformă betonată în cartierul Iţcani, acolo unde se face o selectare la a doua mână. Ceea ce este reciclabil rămâne şi se valorifică, ceea ce rămâne nereciclabil se transportă la Botoşani”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care a precizat că prin această colectare selectivă la a doua mână s-au adunat 16.000 mc de deşeuri.
Acesta a mai precizat că 2.050 mc de hârtie au fost colectaţi la a doua mână, iar din acest total, doar 943 mc sunt colectaţi de la populaţie, constituind un procent „bunişor de 46%”, a apreciat Harşovschi.
„Din 8.000 mc de peturi colectate de la populaţie, am strâns doar 200 mc, respectiv un procent de 2,5 , până la 100, Primăria colectând deşeuri la a doua mână. Prin urmare, aceste deşeuri reciclabile aparţin populaţiei municipiului Suceava, numai că oamenii nu le pun selectiv atunci când le aruncă la gunoi, ci este nevoie să le lucrăm noi a doua oară. În momentul de faţă noi, nu plătim această colectare selectivă la a doua mână, pentru că cei care colectează astfel de deşeuri se finanţează din aceste deşeuri”, a lămurit Lucian Harşovschi.
Viceprimarul Sucevei a mai spus că a constatat că sucevenii care locuiesc la case sunt mai disciplinaţi decât cei care locuiesc la bloc, după ce începând cu data de 1 mai 2011, colectarea selectivă a fost introdusă şi la 5.000 de case care se regăsesc pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.
„S-au strâns 5 tone de deşeuri de la case, dintre care 3 t de plastic (peturi), respectiv 2 t hârtie, carton. La case este mai simplu, în Burdujeni sat existând trei ţarcuri la care populaţia poate să îşi ducă plasticul, respectiv hârtia, ori în ziua în care se colectează deşeurile, trece o a doua maşină care are sarcina de a ridica şi deşeurile reciclabile. La case am aplicat şi advertismente, foarte multe verbale, dar şi 30 scrise, în care oamenii au fost atenţionaţi că pot primi amenzi cu sume cuprinse între 100 şi 500 lei dacă nu colectează selectiv”, a declarat Lucian Harşovschi, făcând un nou apel la simţul civic al locuitorilor Sucevei şi rugându-i să colecteze selectiv.
Potrivit viceprimarului Sucevei, în perioada 16 iulie 2010- 31 iulie 2011, s-au făcut economii de aproape 14 miliarde de lei vechi (1.397.000 lei) datorită acestor colectări selective la a doua mână.
În momentul de faţă, costul lunar al transportului deşeurilor care merg către Botoşani se situează în jurul sumei de 300.000 lei, 100.000 lei fiind doar depozitarea.
Harşovschi a subliniat că de la populaţie sunt colectate carton în proporţie de 46%, folie în proporţie de 6,5%, respectiv plastice în proporţie de 2,5 , restul până la 100 colectându-se selectiv la a doua mână.
După închiderea gropii de gunoi de pe Strada Mirăuţi, până la data de 16 iulie 2010, gunoiul sucevenilor a fost transportat la Antileşti, la groapa de gunoi de la Fălticeni, iar după închiderea acesteia, în prezent, deşeurilor menajere care provin de la suceveni sunt transportate la S.C. Urban Serv. Botoşani.
Transportul pentru o maşină de gunoi care se deplasează spre Botoşani este de 1.300 lei, sumă aprobată în Consiliul local, fiecare maşină având şi o remorcă cu capacitatea de 36 mc.
Intră acum și în grupul de