Slujbă de pomenire pentru peste 130 de români uciși în război în Ucraina la Mănăstirea Putna


Intră acum și în grupul de

O slujbă de pomenire pentru peste 130 de români uciși în războiul din Ucraina a fost oficiată, sâmbătă, la Mănăstirea Putna, în prezența familiilor îndurerate, a consulului României la Cernăuți, dar și a mai multor preoți din Mitropolia Cernăuților.

Starețul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec a spus că la inițiativa fraților români de dincolo de graniță, cu binecuvântarea IPS Calinic, s-au pomenit mai bine de 130 de nume de bărbați români din nordul Bucovinei căzuți pe frontul de luptă în Ucraina.

„Suntem solidari cu românii de dincolo și îi pomenim pe cei trecuți năprasnic la cele veșnice cu conștiința că o rugăciune pentru ceilalți este bine primită de Dumnezeu. Ne rugăm pentru acești frați români chiar dacă nu știm viața și cugetul fiecăruia. Nu știm ce a fost în sufletul fiecăruia, dar știm că tot omul are nevoie de rugăciune.

Indiferent cum au ajuns acolo, de voie, sau fără de voie, că au dorit sau nu au dorit, noi ne rugăm pentru ei. Unii dintre ei poate au fost pomeniți, unii poate nu au fost pomeniți, unii poate au fost înmormântați, unii poate nu se știe unde le sunt trupurile lor”, a spus Melchisedec.

Media lor de vârstă este undeva în jur de 30 de ani a precizat acesta.

„De ce au murit ei înaintea părinților lor? ” s-a întrebat starețul Mănăstirii Putna.

Velnic Melchisedec a spus că dacă îi este greu unui fiu să-și piardă părinții, este și mai greu pentru părinți să își piardă fiul sau fiii.

„Însă lacrimile mamei și ale părinților pentru copii spală copiii de păcate. Ne alăturăm și noi astăzi acestor lacrimi ale mamelor din Bucovina, partea ucraineană”, a precizat starețul.

El a amintit că la mănăstirea Putna crucea Bucovinei nu ne este străină.

„La intrarea în mănăstire se află portalul memorial Fântâna Albă, Golgota Neamului, dedicat românilor din nordul Bucovinei care au fost uciși în luna aprilie 1941 în Masacrul de la Fântâna Albă. Crucea Bucovinei a fost din anul 1774, când partea de nord a Moldovei care urma să se numească mai târziu Bucovina a intrat în Imperiul Habsburgic”, a mai spus starețul mănăstirii Putna.


Intră acum și în grupul de