Județul Suceava a intrat sub incidența mai multor avertizări meteorologice și hidrologice. Prefectura Suceava activează Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției


Intră acum și în grupul de

Județul Suceava se află, de duminică dimineața de la ora 8:00, sub incidența mai multor avertizări meteorologice și hidrologice. În context, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din județul Suceava va fi activat, duminică, de la ora 12:00 astfel încât efectivele și dotările pompierilor militari vor fi pregătite să intervină în orice moment dacă situația o va impune, iar la nivelul Instituției Prefectului se instituie serviciul de permanență.

 În contextul avertizărilor hidrometeorologice emise pentru județul Suceava, prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan a participat, în cursul serii, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) județean, la o videoconferință condusă de viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu. La sediul MAI au fost prezenți și dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), și secretarul de stat Aneta Matei.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat stadiul implementării măsurilor preventive și de intervenție pentru gestionarea fenomenelor meteorologice severe preconizate, în special în județele aflate sub avertizare de cod portocaliu. Autoritățile au subliniat necesitatea unui răspuns prompt în cazul situațiilor de urgență.

Conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică și autoritățile locale, în județul Suceava au fost identificate peste 4000 de persoane vulnerabile, care ar putea necesita asistență de urgență. Printre acestea se numără persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, pacienți cu afecțiuni cronice sau care depind de aparatură medicală, gravide la termen și persoane fără adăpost. Aceste situații au fost aduse în atenția Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, pentru a se asigura o reacție rapidă.

Totodată, autoritățile vor monitoriza cu atenție debitele râurilor, în special în zonele cu risc crescut de inundații.

Județul Suceava se află sub incidența mai multor avertizări meteorologice și hidrologice:

  • Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ, valabil pe 29 septembrie, între orele 08:00 și 20:00, cu precipitații de 25-40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.
  • Cod portocaliu de ploi torențiale și vânt puternic, valabil din 29 septembrie, ora 20:00, până pe 30 septembrie, ora 10:00, cu precipitații de 40-60 l/mp și local peste 70 l/mp.
  • Cod galben hidrologic, valabil din 29 septembrie, ora 06:00, până pe 30 septembrie, ora 24:00, care vizează posibile inundații locale.

Populația este rugată să respecte avertizările și să evite expunerea la pericolele asociate acestor fenomene meteorologice.


Intră acum și în grupul de