Poliția Județeană Suceava: Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat și în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Începând cu 1 octombrie 2024, județul Suceava a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), alături de alte 17 județe din România. Această inițiativă are ca scop prevenirea și combaterea violenței, oferind un mecanism eficient de protejare a victimelor și de monitorizare a agresorilor.

Prin acest sistem, dispozitive electronice de supraveghere vor fi utilizate în cazuri de violență domestică, control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu. Acestea vor monitoriza mișcările persoanelor supravegheate, asigurând respectarea ordinelor de protecție sau a altor măsuri judiciare. Dispozitivele, sub formă de brățări electronice, sunt atașate la glezna sau, în cazuri excepționale, la brațul persoanelor supravegheate.

Poliția Română și alte instituții implicate vor primi alerte în cazul încălcării restricțiilor impuse de instanțe, intervenind rapid pentru a preveni orice risc pentru victime. Sistemul va contribui la creșterea siguranței persoanelor protejate, monitorizând respectarea măsurilor impuse agresorilor.

La nivelul județului Suceava, în primele 8 luni ale anului 2024, au fost sesizate 1.421 de infracțiuni de violență în familie, dintre care 962 de cazuri de loviri sau alte violențe, iar polițiștii au emis 196 de ordine de protecție provizorii, a precizat comisar șef de poliție, Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Implementarea SIME reprezintă un pas important în creșterea protecției persoanelor vulnerabile și îmbunătățirea intervențiilor în cazurile de violență domestică și alte infracțiuni similare.


Intră acum și în grupul de