IPS Calinic, în Decalogul Vârstnicului: Roagă-te Domnului să nu te părăsească în vremea bătrâneților, când te vor lăsa puterile și cei din jurul tău se vor depărta de tine


Intră acum și în grupul de

Cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Vârstnice, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oferit credincioșilor un mesaj profund de reflecție spirituală, intitulat Decalogul Vârstnicului. Prin acest îndemn, el subliniază importanța recunoștinței față de Dumnezeu și a trăirii în credință pe parcursul anilor vârstei înaintate.

Primul îndemn este de a-I mulțumi lui Dumnezeu, „Cel vechi de zile”, pentru darul longevității și al binecuvântărilor primite în această viață. Credincioșii sunt încurajați să-L primească pe Hristos în sufletele lor, asemenea Dreptului Simeon, și să se bucure de prezența divină încă din această viață.

IPS Calinic îi îndeamnă pe cei vârstnici să ceară ajutorul Domnului pentru a nu fi părăsiți în vremea bătrâneților, când forțele slăbesc, iar cei din jur pot să se îndepărteze. Arhiepiscopul pune accent pe importanța mărturiei personale despre binefacerile primite de la Dumnezeu, îndemnând vârstnicii să-i învețe pe cei din jur lecții de viață folositoare.

Decalogul încurajează o viață duhovnicească profundă, îndepărtată de legăturile materiale, și îndeamnă la milostenie, cuvios Arhiepiscopul amintind că „cei care au înmulțit talanții să-i rânduiască săracilor, orfanilor și văduvelor, dobândind astfel comoară veșnică”.

Totodată, credincioșii sunt chemați să ceară lui Dumnezeu o trecere ușoară și plină de bucurie către viața veșnică, cu o rugăciune permanentă și recunoștință față de Sfânta Treime.

Mesajul Înaltpreasfințitului Calinic este o chemare la smerenie, la trăire în credință și la o profundă recunoștință pentru darul vieții, oferind totodată vârstnicilor un cadru spiritual pentru a-și găsi pacea și liniștea sufletească.

  1. Mulțumește-I lui Dumnezeu – Cel vechi de zile – pentru vârsta patriarhală cu care te-a binecuvântat.
  2. Primește-L în sufletul tău pe Hristos Domnul, precum odinioară pe brațe L-a purtat Dreptul Simeon, ca astfel să te bucuri încă de aici de Împărăția cerurilor.
  3. Roagă-te Domnului să nu te părăsească în vremea bătrâneților, când te vor lăsa puterile și cei din jurul tău se vor depărta de tine.
  4. Dă mărturie semenilor despre cât de mult bine ți-a făcut Dumnezeu în anii vieții tale și învață-i cele bune și de folos din trăirile tale.
  5. Caută spre viețuirea pilduitoare a celor drepți și însoțește-te cu cei înțelepți și credincioși care merg întru căile Domnului.
  6. Zăbovește în creșterea ta duhovnicească și în dobândirea sfintei cuviințe, cheia care deschide ușa Împărăției cerurilor.
  7. Nu-ți lega sufletul de cele materiale, ci dacă în viața ta ai înmulțit talanții încredințați ție de Dumnezeu, rânduiește-i săracilor, orfanilor și văduvelor, dobândind comoară veșnică.
  8. Nu te lăsa ademenit de prieteniile celor interesați de puțina ta agoniseală, ca să nu-ți pierzi liniștea trecerii tale Dincolo.
  9. Fii recunoscător lui Dumnezeu, Cel în Treime preaslăvit, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Maicii Domnului și tuturor sfinților pentru darul vieții și nu înceta să te rogi lor până la ieșirea ta din această lume.
  10. Cere-I mereu în rugăciune lui Dumnezeu ca slobozirea în pământul din care ai fost luat să-ți fie fără durere, o perpetuă bucurie pascală.

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de