Județul Suceava a pierdut în ultimii trei ani, din cauza emigrării, aproape 20.000 de persoane-studiu


Intră acum și în grupul de

Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii, Regiunea Nord-Est din România se confruntă cu un fenomen social alarmant: peste 130.000 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate, cel mai mare număr din țară. În ultimii trei ani, județe precum Suceava și Vaslui au pierdut echivalentul populației unor orașe mici prin emigrare. De exemplu, județul Suceava a pierdut 19.799 de persoane, echivalentul populației orașului Gura Humorului, iar Vaslui, 12.435 de persoane, depășind populația orașului Negrești.

Datele studiului subliniază multiple efecte negative ale acestui fenomen asupra copiilor, care se confruntă cu o frecvență școlară redusă și un risc sporit de probleme emoționale și comportamentale. Aproximativ 27% dintre mamele din regiune pleacă din lipsa unui loc de muncă în proximitate, un procent cu 35% mai mare față de media națională. În plus, unul din șapte copii nu frecventează școala zilnic, ponderea în Regiunea Nord-Est fiind cu 50% mai mare decât media națională în rândul copiilor cu părinți plecați.

„Este un fenomen social de amploare, cu consecințe stratificate, care necesită servicii de sprijin psihologic și educațional pentru copii și consiliere pentru părinți”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Studiul mai arată că Italia și Spania sunt principalele destinații pentru mamele plecate la muncă, în timp ce tații optează preponderent pentru Germania, Italia și Anglia, mulți lucrând în agricultură și construcții. Riscul de izolare, stres și abuz de substanțe este de două ori mai mare în rândul copiilor cu părinți migranți comparativ cu restul copiilor din România.

Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu PEPCO România, derulează din 2009 programe de sprijin în Regiunea Nord-Est pentru copii și tutorii acestora. În 2024, au fost organizate activități de sprijin pentru peste 380 de copii și familiile lor, alături de campanii de conștientizare precum „Discuții din inimă”. Aceste inițiative vizează și instruirea cadrelor didactice pentru a putea susține copii rămași singuri, promovând colaborarea între școli și familii în peste 23 de localități.

Raluca Popescu, reprezentant al PEPCO România, a declarat: „Educația și sprijinul psihologic sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a acestor copii. Prin campania ‘Discuții din inimă’, ne propunem să contribuim la reziliența lor emoțională, investind în viitorul acestor tineri.”


Intră acum și în grupul de