Ansamblul „Stejarul” din orașul Cajvana a participat în Grecia la Festivalul Internațional de Folclor „Dansând în țara lui Aristotel”


Intră acum și în grupul de

Purtând cu cinste drapelul românesc într-o țară cu un trecut istoric bogat, Ansamblul Folcloric “Stejarul” din Cajvana a participat, în perioada 25-29 septembrie 2024, la Festivalul Internațional de Folclor “Dansând în țara lui Aristotel” din regiunea Halkidiki, Grecia.

Ansamblul „Stejarul” reprezintă ramura tânără a Societăţii Culturale înfiinţată în 1908, care, de-a lungul timpului, a dat localităţii talentaţi dansatori şi cântăreţi. Cântecul, costumul şi jocul popular au fost reprezentate cu cinste şi mândrie de toate generaţiile. 

Cu prilejul desfășurării Festivalului Internațional al Dansurilor Tradiționale „Dansând în ținutul lui Aristotel”, ansamblul a susținut reprezentații în mai multe localități din regiunea Halkidiki din Grecia, precum Megali Panagia și Palaiochori, locul în care a trăit timp de 20 de ani Zorba Grecu.

Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana se bucură de susţinerea directorului adjunct al Liceului din Cajvana, profesor Iulian Ciotu, care este şi instructor de dans, a directorului coordonator al liceului, profesor Nicolae Robu, a primarului Gheorghe Tomăscu, dar şi a directorului artistic al Ansamblului “Stejarul”, Călin Brăteanu, totodată director al Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Suceava.

Cu aceast prilej a fost “inaugurat“ autocarul achiziționat prin amendamentul inițiat la Legea Bugetului de Stat, și susținut totodată de către domnul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, fiu al localității Cajvana. Astfel, membrii ansamblului, 17 perechi de dansatori, dar și delegația ce i-a însoțit, formată din cadre didactice, au călătorit cu acest mijloc de transport.

„Este nevoie de multă muncă, dar satisfacţiile sunt mari când vezi că tinerii prind gustul jocului şi le place ceea ce fac. Mare noroc este şi faptul că avem un orăşel cu tineret şi copii care iubesc tradiţia şi dansurile populare. Totodată sunt mândru că fiicele mele sunt membre ale Ansamblului Stejarul și trăiesc alături de ele emoții ori de câte ori participă la diferite reprezentații.” ( directorul coordonator al liceului, profesor Robu Nicolae).

„Copiii noștri talentați au reprezentat cu mândrie tradițiile și dansurile specifice localității ducând mai departe valorile culturale românești.

Acești tineri ne fac mândri la fiecare eveniment la care participă, promovând cu pasiune dansurile tradiționale și aducând un strop din spiritul românesc pe scenele internaționale. Prin talentul și dedicația lor, tradițiile noastre sunt cunoscute și apreciate pretutindeni, iar numele Cajvanei răsună cu mândrie și peste hotare. Ansamblul „Stejarul” este un exemplu viu al bogăției culturale a județului Suceava, iar prezența la acest festival este un pas important în promovarea folclorului românesc pe plan internațional”. (domnul Tomăscu Gheorghe, primarul orașului Cajvana ).

Alături de ansamblul din Cajvana, România a fost reprezentată și de Ansamblul „Cununița” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” Sântana din Arad și nu în ultimul rând, de Ansamblul „Arcanul” al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, participant de câțiva ani la acest festival. Coordonatorul ansamblului, profesor Sorin Pohoață, coregraful Ioan Nemțoi dar și directorul artistic Călin Brăteanu, i-au pregătit cu perseverență și talent, pe membrii ansamblului pentru reprezentațiile artistice de succes din Grecia și nu numai. 

Prin frumusețea și unicitatea costumelor populare membrii ansamblurilor din Suceava, participanți la festival, au impresionat publicul prezent.  Reprezentațiile lor au câștigat inimile spectatorilor și localnicilor în cele două zile de spectacole.

„Spectatorii au fost profund impresionați de energia și frumusețea dansurilor noastre, iar aplauzele și susținerea lor, cu lacrimi în ochi, ne-au arătat cât de mult au apreciat fiecare moment al reprezentației. Această experiență a fost una încărcată de emoție, mai ales datorită legăturii profunde resimțite de românii stabiliți în Grecia sau aflați în vacanță”. (directorul adjunct, profesor Ciotu Iulian).

Prof.înv.primar  SESERMAN LIDIA LOREDANA

Responsabilă cu promovarea imaginii

Liceului Tehnologic “Ştefan cel Mare”, Cajvana


Intră acum și în grupul de