FOTO// Incendiul de la o pensiune din Voroneț: Turiștii spun că proprietara le-a spus să facă focul în șemineu care era însă greșit construit


Intră acum și în grupul de

În noaptea de joi spre vineri, un incendiu a izbucnit la o pensiune din Voroneț după ce turiștii cazați au vrut să se încălzească în condițiile în care centrala termică a pensiunii se defectase. Conform datelor furnizate de ancheta preliminară a poliției, incendiul a fost semnalat la ora 01:24, printr-un apel la 112. Pensiunea, amplasată pe strada Voroneț, în zona Poiana Macarie din Gura Humorului, a fost cuprinsă de fum imediat după ce turiștii cazați acolo au aprins focul în șemineu.

Intervenția promptă a echipajului ISU Gura Humorului a dus la controlarea incendiului, iar ulterior s-a stabilit că sursa probabilă a acestuia a fost o defecțiune la construcția șemineului. Peretele din spatele șemineului era construit din materiale inflamabile, precum OSB și lemn, izolate cu vată minerală, ceea ce a favorizat aprinderea. Din fericire, nu au fost victime, însă pagubele materiale au fost semnificative, afectând peretele din spatele șemineului, mobilierul și tavanul cabanei.

Mărturiile turiștilor, martori ai incidentului, subliniază momentele de teamă și disconfort:

„Am făcut focul pentru că nu funcționa căldura în pensiune, iar proprietara ne-a sfătuit să ne încălzim punând lemne în șemineu. Suntem bine, dar experiența a fost groaznică! Mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să ne autoevacuăm și că nu am murit carbonizați”, a declarat unul dintre turiști.

Un alt turist, sosit din Iași, a relatat că temperaturile scăzute din ultimele zile i-au forțat să caute soluții rapide pentru încălzire. „Era normal să facem focul. În pensiune erau aproximativ 18 grade, iar noi am venit pentru relaxare, nu să ne îmbolnăvim. Centrala nu funcționa, nici apa caldă nu aveam. Șemineul a fost o soluție de moment”, a spus turistul care a precizat că șemineul a fost folosit la îndemnul proprietarei.

Poliția a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă, iar ancheta este în desfășurare, urmând să fie soluționată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.


Intră acum și în grupul de