Poliția Suceava: Peste o sută de elevi au fost găsit în localuri publice din apropierea școlilor în cadrul unei acțiuni de prevenirea a comportamentelor nesigure în zona unităților de învățământ


Intră acum și în grupul de

În perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Suceava, împreună cu colegii din Poliția orașului Broșteni și Poliția municipiului Fălticeni, au desfășurat o serie de acțiuni pentru prevenirea infracțiunilor în rândul elevilor, precum și a comportamentelor nesigure în zona unităților de învățământ.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au efectuat 49 de controale asupra elevilor, fiind identificate două cazuri de port ilegal de obiecte periculoase, fapte pedepsite conform art. 372 alin. 3 din Codul Penal. Pe lângă acestea, au fost organizate 13 sesiuni informative în școli pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor privind riscurile comportamentului neadecvat și pericolul utilizării obiectelor periculoase.

Polițiștii au efectuat controale la nouă agenți economici din apropierea școlilor, instruindu-i pe angajați cu privire la interdicția de a vinde băuturi alcoolice, energizante și produse din tutun minorilor. În urma verificărilor, au fost depistați și legitimați 104 elevi aflați în localuri publice și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale: una unui minor pentru consum de alcool și alta unui local pentru vânzarea băuturilor alcoolice către minori.

Totodată, în zilele de 30 septembrie și 2 octombrie, polițiștii din Biroul Siguranță Școlară, Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Rutier și Biroul Protecția Animalelor au desfășurat activități preventive în cadrul campaniilor „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” și „Prietenoși și respectuoși, toleranți și inimoși.” Activitățile, la care au participat peste 400 de preșcolari și cadre didactice din Grădinițele cu Program Prelungit „Gulliver” și „ABC” din Suceava, au inclus demonstrații de dresaj canin cu câinii BIC și DUKA.

Recomandări pentru părinți și elevi

Poliția recomandă părinților să verifice obiectele pe care copiii le achiziționează online, deoarece unele dintre acestea pot fi periculoase. De asemenea, este important ca părinții să discute cu copiii despre importanța soluționării conflictelor într-un mod non-violent și să evite promovarea ideii că obiectele periculoase ar putea fi necesare pentru autoapărare.

Elevii sunt sfătuiți să nu poarte obiecte periculoase asupra lor sau în ghiozdane și să evite introducerea acestora în școli. De asemenea, aceștia sunt încurajați să semnaleze orice comportament nesigur unui cadru didactic sau unui adult de încredere.

Cadrele didactice care află despre prezența obiectelor periculoase în școli sunt rugate să contacteze imediat autoritățile prin SNUAU 112 sau direct la subunitatea de poliție responsabilă de unitatea de învățământ.


Intră acum și în grupul de