„Ziua Mondială a Educației ” sărbătorită și la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare”, Cajvana


Intră acum și în grupul de

Responsabilitatea de a educa generaţiile viitoare nu este deloc uşoară, aşa că Ziua Mondială a Educaţiei este o oportunitate excelentă pentru a arăta puţină recunoştinţă acestor oameni dedicaţi şi importanţi din vieţile tuturor. Înfiinţată în 1994, această zi specială comemorează semnarea recomandării de către Organizaţia Internaţională a Muncii şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Toată Școala trăieşte în spiritul acestei sărbători, care se organizează anual la 5 octombrie pentru a celebra munca profesorilor.

Omagiind Educaţia şi Profesorii, elevii Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare”din Cajvana au desfăşurat în perioada 3-5 octombrie numeroase activităţi, dedicate acestei sărbători internaţionale. Cei mai mici, începând cu clasele pregătitoare, au proiectat şi realizat postere minunate, colorate şi armonioase, au căutat citate despre arta educaţiei, desene şi poveşti, pe care le-au ,,aşezat”, cu drag în cadrul unor mici expoziții și clipuri. Alţii, mai măricei, au realizat semne de carte dosebite, colaje şi desene frumoase, au vizionat materiale pe teme educaţionale.

Aceste activități de la ciclul primar s-au desfășurat în cadrul Proiectului Educațional Județean: „Educația – Cheia viitorului” / „Înflorește acolo unde ești sădit!”, proiect  coordonat de doamnele inspector pentru învățământul primar, Adriana Coţovanu, respectiv Dorina Dulceac. Activitățile au avut un impact pozitiv asupra elevilor care au înțeles semnificația zilei de 5 octombrie, prin implicarea activă în cadrul orelor desfășurate.

Impact emoționant a avut acțiunea elevilor clasei I E, coordonați de doamna prof.înv.primar Andreevici Alina, care au oferit câte un aranjament floral de toamnă, tuturor învățătorilor.

La ciclul gimnazial și liceal, colectivul profesorilor de matematică a fost responsabil în acest an cu desfășurarea activităților specifice acestei zile. Astfel că, toate cadrele didactice împreună cu domnii directori – director coordonator, prof. Robu Nicolae și directorii adjuncți, prof. Ciotu Iulian, prof. Crăciun Marius și prof. Tomuț Cristina, au participat la o activitate interesantă desfășurată în Căminul Cultural din localitatea Cajvana.

“ Matematica trebuie umanizată pentru a ajunge să placă elevilor,  pentru că această materie nu trebuie învățată pentru aplicabilitate, ci pentru modul în care modelează gândirea, elevii trebuie să participe cu interes și curiozitate“, a punctat în discursul introductiv șeful catedrei de matematică, profesorul Dumbrăvanu Mihai.

Deasemeni, materiale interesante au prezentat doamnele profesoare Mitrofan Dorica și Mereuță Cristina, subliniind faptul că “matematica este o aplicare metodică a materiei. Matematica ne ajută să avem vieți ordonate și să prevenim haosul. Anumite calități cum ar fi creativitatea, gândirea critică, vederea în spațiu, abilitatea de a rezolva probleme sunt dezvoltate și întreținute de gândirea matematică“, au evidențiat dumnealor.

Emoționante momente au trăit toate cadrele didactice prezente când membrii catedrei de matematică au împărțit pliculețe cu mesaje de admirație și apreciere scrise de elevii liceului, de la pregătitoare până la cei mai mari.

Cei din comisie (profesorii de matematică Iluan Viorica, Mireuță Cristina, Bucșa Sofronia, Bucșa Maria, Negrușer Floarea, Mitrofan Dorica, Șoldan Eudochia și Dumbrăvanu Mihai) au trecut prin toate clasele în zilele precedente și au împărțit bilețele colorate elevilor pe care trebuiau notate mesaje de apreciere și mulțumire față de cei ce îi îndrumă. Aceștia au fost sfătuiți să păstreze secret față de mentorii lor. Binențeles că au rămas plăcut surprinși, cu toții dorind să-și păstreze aceste amintiri.

Gândurile despre educaţie ale dascălilor prezenţi s-au aşternut spre final într-un lanţ de gânduri nostalgice, iar Uniunea Sindicală Cajvana, reprezentată de domnul profesor Onoi Gheorghe Aurelian, a oferit o felie dulce din tortul în formă de carte special conceput pentru această zi.

 „Cred că depinde de noi să sărbătorim această zi, nu o dată pe an, ci în fiecare zi. Ca profesor, eu mă bucur atunci când în ochii copiilor mei de la clasă găsesc un zâmbet destinat mie, pentru puţinul din ziua respectivă sau din ora respectivă, în care am fost împreună. E clar că ne dorim foarte multe şi de la societate, iar în unele privinţe suntem pe drumul cel bun, dar plăcere mai mare şi iubire mai mare de a fi dascăl cred că nu putem găsi decât în partenerii noştri, care sunt elevii” a subliniat domnul director coordonator, profesor Robu Nicolae.

Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana

Responsabilă cu promovarea imaginii

Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare”, Cajvana


Intră acum și în grupul de