Intră acum și în grupul de
Ziua Națională a Comemorării Holocaustului a fost marcată miercuri, 9 octombrie 2024, și la Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare”, Cajvana.
Coordonatoarea activității, profesoara Angela Coca a organizat cu acest prilej activitatea “Ziua Națională de comemorare a Holocaustului” prezentând materiale informative despre holocaustul organizat de naziști.
Activitatea s-a desfășurat în prezența directorilor unității de învățământ din Cajvana, profesorii de istorie, director coordonator, prof. Robu Nicolae și director adjunct, prof. Ciotu Iulian, dar și a celorlalte cadre didactice, membre ale catedrei de istorie, profesorii Ureche Casandra, Șoldan Ana-Maria, Bucșa Domnica și Grigoraș Paul, precum și elevi ai claselor a XI-a A și a XI-a B.
În deschidere cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor care au pierit datorită politicii fasciste de discriminare rasială, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, urmărind apoi un scurt discurs al profesoarei Coca Angela, care a evidențiat contextual cauzele și consecințele operațiunii de exterminare a evreilor.
“În ziua de 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria în condiții inumane, în vagoane de marfă. Durerea prin care au trecut este de neconceput, iar pierderea persoanelor dragi fiind irecuperabilă. Responsabil de acest masacru a fost Ion Antonescu, numind această operațiune “Curățarea Terenului ”. Acesta îi acuza pe evrei de colaborare în regimul sovietic”.
Totodată, a fost evidențiat contextul, cauzele și consecințele operațiunii de exterminare a evreilor.
Activitatea a continuat cu cuvântul domnului director coordonator al Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare”, Cajvana, prof. Robu Nicolae, care a prezentat în detaliu un caz concret al unei victime a Holocaustului din Suceava, precum și detalii despre lagărul de la Auschwitz pe care l-a vizitat personal. Cei prezenți au fost foarte impresionați de tratamentul inuman la care au fost supuse victimele regimului criminal nazist.
“Vorbim despre Holocaust pentru a cunoaște istoria acestuia, dar mai ales pentru a înțelege că pentru binele prezent şi viitor avem datoria să cultivăm în fiecare din noi, dar şi în jurul nostru, valori ca respectul şi toleranţa, să ne ferim de prejudecăţi şi stereotipii, fiind normal să respectăm religia şi modul de viaţă ale fiecăruia” declară directorul coordonator al liceului.
Elevii Covaci Dorin, Bejenari Adina și Josan Mihaela din clasa a XI-a B au prezentat apoi câte un referat despre teoria nazistă care a stat la baza anti semitismului, dar și particularități ale deportării evreilor din România, după care a urmat prezentarea succintă a unor cărți despre Holocaust, precum “Vânătoarea de români și evrei” de Nicolae Gheorghiu, “Nazismul – o istorie ilustrată” de Paul Roland și “Auschwitz, ultima stație” de Eddy de Wind, prezentare realizată de eleva Gurău Alice din clasa a XI-a B.
Aceasta a făcut și mai bine cunoscută zbuciumata istorie a evreilor români, evidențiind dramele trăite de aceștia, dar și modul în care ar trebui să ne raportăm noi, cei de astăzi, la aceste realități precum suferința, nedreptatea și solidaritatea.
Pentru a fixa o imagine a Holocaustului a fost prezentată o machetă ce reprezenta lagărul de la Auschwitz, realizată de eleva Pîțu Damaris, precum și unele reprezentări artistice (desene) realizate de către elevii Chindriș Ana-Maria (clasa a XI-a A), Huțanu Maria, Ilișoi Liliana, Știrbu Ana-Maria, Cozachevici Elisa și Cozachevici Alexandru din clasa a XI-a B.
A urmat apoi vizionarea filmului documentar “Amintiri din infern – Bunici fără copilărie”, martorii Holocaustului fiind o dovadă de necontestat a acestei tragedii.
În încheiere domnul director adjunct, profesor Ciotu Iulian, a subliniat faptul că “avem responsabilitatea de a ne aminti de Holocaust deoarece mintea umană uneori poate întrece limitele normalului. Astfel, trebuie cu toții să respingem acest tip de comportament și să comemorăm persoanele care au trait aceste drame.”
Coordonatoarea activității, profesoara Coca Angela, a mulțumit tuturor pentru participare și implicarea în desfășurarea evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului.
“Avem responsabilitatea să ne amintim de Holocaust pentru a comemora victimele, pentru a condamna şi a respinge o ideologie ucigaşă şi rasistă și, nu în ultimul rând, pentru a cinsti persoanele care şi-au păstrat umanitatea, într-un timp al antiumanităţii”, a concluzionat doamna profesoara de istorie Coca Angela.
(Prof.înv.primar Seserman Lidia-Loredana, Responsabilă cu promovarea imaginii, Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare“, Cajvana)
Intră acum și în grupul de