Regiunea Nord-Est, reprezentată cu succes la Săptămâna Regiunilor și Orașelor de la Bruxelles


Intră acum și în grupul de

O delegație a Regiunii Nord-Est a participat între 7 și 10 octombrie 2024 la Săptămâna Regiunilor și Orașelor, eveniment de anvergură desfășurat la Bruxelles, unde au fost promovate potențialul regional, proiectele de succes și parteneriatele europene. Cu sprijinul Biroului de Reprezentare de la Bruxelles, delegația a organizat trei evenimente esențiale care au reunit participanți de prestigiu din întreaga Europă.

Pe 8 octombrie, a avut loc workshopul „Consolidarea abilităților prin inițiative regionale – Dezvoltarea talentelor locale pentru viitor”, găzduit de Biroul Executiv al Irlandei de Nord, cu peste 120 de participanți. Evenimentul, moderat de Roxana Șlemco, Director al Centrului Regional de Studii Nord Est, a abordat subiecte precum inovarea în dezvoltarea profesională și utilizarea Inteligenței Artificiale. Invitații internaționali au împărtășit bune practici în dezvoltarea resurselor umane, subliniind importanța noilor tehnologii și energiei bazate pe hidrogen.

Tot pe 8 octombrie, la Centrul de Conferințe al Comisiei Europene – Albert Borschette, Cristian Nistor, Administrator al Județului Botoșani, a reprezentat regiunea în atelierul de lucru dedicat rolului Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). „Cașcavalul de Săveni” a fost unul dintre exemplele prezentate ca model de succes în promovarea identității gastro-economice locale. Reprezentanții GAL-urilor din România, Polonia, Bosnia și Herzegovina, Croația și Franța au împărtășit idei și soluții pentru dezvoltarea comunităților locale.

În data de 10 octombrie, Gabriela Macoveiu, Director de Comunicare, Inovare și Cooperare Externă ADR Nord-Est, a vorbit în cadrul workshopului „Un nou mod de a produce: Crearea unui ciclu de viață circular european al textilelor” la sediul Comitetului Regiunilor. Evenimentul, organizat de EURATEX prin proiectul RegioGreenTex, a vizat politici pentru reutilizarea materialelor textile, promovând soluții sustenabile pentru industria textilă europeană.

Panelul „Rezistență, recuperare, reziliență, consolidare: valorile europene transfrontaliere”, organizat tot pe 10 octombrie de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, a încheiat seria de evenimente. Cezar Grozavu, Directorul Executiv, a moderat discuțiile axate pe cooperarea transfrontalieră și valorile europene, atrăgând o audiență diversă și interesată.

„Ne-am făcut o tradiție din a participa la acest eveniment de anvergură, fiind o oportunitate extraordinară de a face vocea Regiunii Nord-Est auzită și de a-i expune potențialul,” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Acesta a subliniat că delegația a transmis mesaje cheie despre contribuția regiunii în parteneriatele europene și despre rolul politicii de coeziune în dezvoltarea infrastructurii și economiei regionale. Participanți din Consiliul Județean Botoșani, Primăria Vaslui și Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava au fost, de asemenea, prezenți la eveniment.

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor este cea mai mare manifestare anuală dedicată politicii de coeziune a Uniunii Europene, ajunsă la cea de-a 22-a ediție.


Intră acum și în grupul de