IPS Calinic spune că stareța mănăstirii Voroneț a fost retrogradată întrucât nu are toate „darurile” necesare unei funcții de conducere


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a confirmat, indirect, retrogradarea stareței Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, răspunzând unei întrebări transmise de un credincios.

IPS Calinic a fost întrebat care au fost motivele retrogradării stareței Mănăstirii Voroneț mai ales că aceasta este una dintre cele mai școlite monahii.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a evitat să precizeze în mod clar motivele retrogradării, dar astfel a confirmat indirect că stavofora Gabriela Platon nu mai este stareța mănăstirii.

„Atunci când deții o funcție de conducere, nu este suficient să fii doar școlit, sunt și alte foarte multe daruri de care ai nevoie”, a explicat IPS Calinic.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu a transmis oficial că stavrofora Gabriela Platon a fost retrogradată.

După evaluarea stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor mănăstirilor și schiturilor din eparhie din perioada septembrie 2020 –­ august 2024 care s-a desfășurat la Putna în data de 23 septembrie 2024 a fost transmis un comunicat în care se menționează că între aspectele evaluate se numără: închinovierile în obște, plecările, înscrierea la studii de teologie, programul liturgic.

În cadrul ședinței părintele vicar administrativ, Arhim. Paraschiv Dabija, a arătat că evaluarea este o activitate firească în cadrul Bisericii, având loc la toate nivelurile, iar părintele Exarh administrativ, Arhim. Melchisedec Velnic, a explicat că o astfel de evaluare are și rostul de a spori gradul de cunoaștere reciprocă și de a prelua exemple bune de la alte mănăstiri.

„A fost îmbucurător să se constate că majoritatea mănăstirilor și schiturilor, chiar și cele cu o obște foarte mică, reușesc să țină întreaga rânduială a slujbelor mănăstirești, fac asistență socială după putere și au o bună colaborare cu școlile din vecinătate, sprijinind elevii să se formeze și spiritual și ajutându-i să depășească situațiile materiale uneori dificile de acasă”, preciza Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.


Intră acum și în grupul de