Intră acum și în grupul de
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a organizat în data de 8 octombrie o întâlnire la Guvernul României cu scopul de a semna contractele de finanțare pentru 20 de proiecte destinate înființării de centre de zi și de recuperare pentru persoanele cu dizabilități. Proiectele sunt parte a strategiei naționale de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, în conformitate cu Legea nr. 7/2023 și Strategia Națională privind Prevenirea Instituționalizării, acțiuni ce se desfășoară între 2022 și 2030.
La întâlnire au participat ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, și reprezentanți ai entităților aplicante, care au depus proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 13 – Reforme Sociale, Investiția 1.2, dedicată dezvoltării infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Din cele 20 de proiecte finanțate, 6 sunt din județul Suceava, primăriile locale și DGASPC Suceava fiind lăudate de ministrul Muncii pentru colaborarea eficientă și implicarea în aplicarea politicilor sociale naționale.
Proiectele din județul Suceava sunt:
- Înființarea unui Centru de zi la Vatra Dornei, implementat de DGASPC Suceava,
- Construirea și dotarea unui Centru de zi la standard nZEB în comuna Pătrăuți,
- Patru centre de recuperare neuromotorie ambulatorie în comunele Păltinoasa, Horodnic de Sus, Satu Mare și Arbore.
Aceste proiecte sunt rezultatul campaniei „Porți Deschise – În Comunitate”, ediția a X-a, derulată de DGASPC Suceava, ce a informat și sensibilizat autoritățile locale cu privire la beneficiile reintegrării persoanelor cu dizabilități în comunitate. În cadrul campaniei, au avut loc vizite în centrele de recuperare ale DGASPC și la centre private, oferind astfel transparență și exemple de bune practici în sprijinul persoanelor cu dizabilități.
Proiectele au ca scop dezvoltarea de servicii de sprijin în comunitate, prevenirea re/instituționalizării și îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități. De exemplu, proiectul „Centru de zi Dorna” se va derula între octombrie 2024 și decembrie 2025, fiind finanțat cu 3.952.880,28 lei. Clădirea va fi construită la standarde nZEB și va dispune de dotări necesare activităților de relaxare și socializare.
Ministerul Muncii subliniază importanța rolului pe care autoritățile locale îl joacă în reintegrarea persoanelor cu dizabilități, prin accesarea de proiecte finanțate, care să creeze centre de zi, locuințe protejate și alte facilități comunitare. „Ca om cu dizabilități, lăsați viața mea să fie o reflectare a cantității nesfârșite de abilități care există în fiecare dintre noi,” spunea Robert M. Hensel, un mesaj de încurajare pentru toți cei implicați în acest demers.
Intră acum și în grupul de