Fosta conducere a Spitalului Municipal Rădăuți și trei asistenți medicali reținuți pentru fapte de corupție


Intră acum și în grupul de

Fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuți Flaviu Emanuel Sima, directorul medical, Liviu Dubei, directorul de îngrijiri, Maria-Ecaterina Cîrdei și asistenții medicali Vlad Vasile Luța, Domnica Maxim și Lenuța-Violeta Puha, au fost reținuți de procurorii DNA Suceava pentru fapte de corupție și vor fi prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au dispus, începând cu datele de 16 și 17 octombrie 2024, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a șase inculpați din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian”. Printre aceștia se numără persoane cu funcții de conducere, respectiv managerul interimar, directorul medical, directorul de îngrijiri și asistenți medicali, care sunt acuzați de multiple infracțiuni de corupție, inclusiv trafic de influență și luare de mită.

Inculpați și acuzații

  1. Sima Flaviu – Emanuel – Manager interimar la data faptelor și actual șef al Secției A.T.I. Este acuzat de:
    • Trafic de influență în formă continuată (3 infracțiuni);
    • Folosirea de informații nepublice pentru obținerea de beneficii personale sau pentru alte persoane (2 infracțiuni).
  2. Dubei Liviu – Director medical și medic primar la Secția Chirurgie. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată.
  3. Cîrdei Maria-Ecaterina – Fost director de îngrijiri și actual asistent medical principal în obstetrică-ginecologie, acuzată de:
    • Luare de mită (2 infracțiuni);
    • Instigare la dare de mită (2 infracțiuni);
    • Folosirea de informații nepublice în scop personal în formă continuată.
  4. Luța Vlad-Vasile – Asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe, acuzat de:
    • Trafic de influență în formă continuată;
    • Complicitate la folosirea de informații nepublice pentru obținerea de avantaje necuvenite.
  5. Maxim Domnica – Asistent medical coordonator la Compartimentul de Sterilizare, acuzată de:
    • Luare de mită;
    • Folosirea de informații nepublice (2 infracțiuni);
    • Dare de mită.
  6. Puha Lenuța-Violeta – Asistent medical coordonator al Compartimentului de Oncologie, acuzată de:
    • Luare de mită (3 infracțiuni);
    • Folosirea de informații nepublice (2 infracțiuni);
    • Complicitate la luare de mită.

Faptele investigate de procurori

Conform datelor din ordonanțele DNA, ancheta a scos la iveală o rețea de corupție bine structurată, care funcționa în cadrul Spitalului Municipal Rădăuți:

  • Luța Vlad-Vasile ar fi cerut 12.000 de euro de la două persoane pentru a facilita angajarea acestora pe posturi de brancardier, apelând la influența lui Sima Flaviu-Emanuel, managerul interimar la acel moment. În schimbul mitei, aceștia ar fi intervenit pe lângă comisia de examen și ar fi furnizat subiectele necesare.
  • Sima Flaviu-Emanuel este acuzat și de furnizarea subiectelor de concurs pentru fiica sa, care viza un post de economist debutant la spital, precum și de acceptarea de bani și cadouri de la pacienți pentru a facilita internarea și accesul acestora la operații.
  • Dubei Liviu ar fi primit, în calitate de medic, sume de bani cuprinse între 200 de lei și 200 de euro de la șase persoane pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale.
  • Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica și Puha Lenuța-Violeta, toate în calitate de membri în comisii de concurs, sunt acuzate că ar fi furnizat subiecte candidaților în schimbul unor sume de bani și bunuri, favorizând ocuparea posturilor pentru asistenți, infirmiere și îngrijitoare.

În cadrul perchezițiilor desfășurate la 16 octombrie 2024, procurorii au ridicat sume considerabile de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline și 7.730 dolari.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, iar pe 17 octombrie, aceștia urmează să fie prezentați Tribunalului Suceava, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. În desfășurarea anchetei, DNA a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Procurorii continuă cercetările, inclusiv față de alte persoane, fiind suspectate și alte infracțiuni similare în cadrul aceleași instituții.


Intră acum și în grupul de