Garda de Mediu Suceava, din nou pe primul loc la nivel național în evaluarea activităților de control pentru anul 2024


Intră acum și în grupul de

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava (GNM-CJ Suceava) se menține pe primul loc la nivel național în urma evaluării indicatorilor specifici activității desfășurate în primele trei trimestre ale anului 2024. GNM-CJ Suceava a obținut această poziție de top datorită numărului semnificativ de inspecții realizate și a măsurilor stricte impuse pentru combaterea poluării și protejarea mediului.

Activități de control și inspecții desfășurate

În primele nouă luni ale anului, GNM-CJ Suceava a efectuat un total de 1.851 de inspecții în domeniul controlului poluării industriale și în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. Dintre acestea, s-au înregistrat:

  • 200 de controale planificate la obiective încadrate în clase de risc A-D;
  • 1.651 de controale neplanificate, dintre care:
    • 294 de inspecții pentru soluționarea unor petiții și reclamații;
    • 23 de inspecții în urma autosesizării GNM;
    • 103 inspecții tematice dispuse de Garda Națională de Mediu – Comisariatul General;
    • 1.226 de inspecții realizate în colaborare cu alte autorități, incluzând controale în Punctul de trecere a frontierei Siret și verificări pe cursurile de apă, conform Ordinului Prefectului județului Suceava nr. 271/2024;
    • 4 inspecții pentru verificarea respectării măsurilor impuse anterior;
    • 1 control pentru verificarea conformității cu prevederile actelor de reglementare.

Sancțiuni și măsuri aplicate

În urma neconformităților constatate în timpul controalelor, GNM-CJ Suceava a aplicat 203 sancțiuni contravenționale principale și complementare, care includ:

  • 133 de amenzi, cu o valoare totală de 2.210.000 lei și 49 de avertismente;
  • 21 de sancțiuni contravenționale complementare, reprezentând suspendarea activității pentru diverse obiective.

În plus, au fost înaintate două propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu către autoritatea de reglementare și două sesizări către organele de cercetare penală pentru fapte ce au constituit infracțiuni de mediu.

Suport continuu pentru protejarea mediului

GNM-CJ Suceava își reafirmă angajamentul față de protecția mediului și combaterea poluării printr-o serie de inspecții riguroase și colaborări cu alte instituții. Rezultatele obținute în acest an demonstrează efortul constant al comisariatului de a monitoriza și a aplica măsuri împotriva activităților ce pun în pericol mediul și sănătatea populației.


Intră acum și în grupul de