Gheorghe Flutur anunță instalarea unui echipament de scanare pentru tiruri la PTF Siret ceea ce va permite reducerea timpilor de așteptare


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat, vineri, sosirea noului echipament de tip scanner pentru verificarea rapidă a tirurilor în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. Acest echipament de ultimă generație va contribui semnificativ la fluidizarea traficului din vamă și la reducerea timpilor de așteptare pentru transportatori.

Gheorghe Flutur a amintit că anul trecut s-a finalizat modernizarea Vămii Siret printr-un proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ceea ce a crescut capacitatea de procesare a tirurilor până la 500 pe sens de mers, sau 1.000 de intrări și ieșiri în 24 de ore.

Scanerul fix pentru autocamioane, deja recepționat, va reduce timpul necesar verificărilor, iar tirurile vor fi direcționate pe trasee colorate (roșu, verde și portocaliu) în funcție de nivelul de risc. În plus, în vamă există o parcare de așteptare și o linie specială pentru verificarea containerelor, a spus Flutur.

El a mai declarat că până la sfârșitul lunii decembrie, va fi instalat și un sistem de scanare cu raze X pentru autoturisme, capabil să efectueze 576 de scanări pe zi. Aceste tehnologii moderne vor permite controlul precis al bunurilor din camioane și mijloacele de transport persoane, fără a fi necesară deschiderea acestora, selecția pentru scanare fiind bazată pe o analiză de risc efectuată de Autoritatea Vamală Română.

Valoarea totală a proiectului pentru întreaga țară este de 100 de milioane de euro, finanțarea venind din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din bugetul național. Modernizarea Vămii Siret de anul trecut a costat aproximativ 10 milioane de euro.

Gheorghe Flutur a subliniat că, odată cu instalarea acestor echipamente, Siretul devine un punct vamal modern și eficient și și-a exprimat speranța că astfel se va rezolva problema cozilor de tiruri care s-au întins pe zeci de kilometri în județul Suceava.


Intră acum și în grupul de