Intră acum și în grupul de
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) găzduiește una din cele 16 secții de votare organizate în România pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceștia sunt chemați la urne duminică, 20 octombrie a.c., pentru alegerea președintelui țării.
Concomitent cu alegerile prezidențiale se va desfășura și un referendum la care cetățenii moldoveni vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
În acest context, USV amintește și faptul că, în luna august a acestui an, a avut loc Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, organizat atât la Chișinău, cât și la Suceava, de către Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România, în prezența a circa 500 de cadre didactice, cercetători și specialiști în domeniul istoriei din Republica Moldova, România și din străinătate.
În cadrul Congresului a fost adoptată Declarația Congresului Național al Istoricilor Români privind susținerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană:
„Noi, participanții la Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, Chișinău-Suceava, 27-31 august 2024, specialiști în domeniul studierii trecutului, afirmăm că istoria trebuie să fie o forță edificatoare a societății, o punte de înțelegere și apropiere între popoare, un îndemn la acțiune pentru asigurarea păcii și a progresului social.
Denunțăm practicile de falsificare și denaturare a trecutului ca mijloc de justificare a războiului agresiv purtat de Rusia împotriva poporului și statului ucrainean. Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni, care ar putea să meargă dincolo de Ucraina spre alte state, inclusiv spre Republica Moldova; de aceea, este datoria noastră comună să ajutăm victimele să respingă agresiunea.
Congresul Național al Istoricilor Români susține parcursul european al Republicii Moldova și îndeamnă cetățenii să participe la Referendumul din 20 octombrie 2024 și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene.
Experiența istorică a României este deosebit de relevantă pentru mizele opțiunii pe care o au de făcut cetățenii Republicii Moldova. Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost o șansă istorică de progres economico-social și de asigurare a protecției împotriva oricăror amenințări externe. Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres economico-social, pentru bunăstare, pentru valorile europene și consolidarea propriei securități.”
Intră acum și în grupul de