Personalul neclerical se plânge Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic că este tratat cu lipsă de respect de unii preoți parohi: Suntem considerați doar niște salahori


Intră acum și în grupul de

În cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, o scrisoare semnată de un reprezentant al personalului neclerical a ridicat o serie de nemulțumiri legate de atitudinea unor preoți parohi față de cântăreți și paracliseri.

 Scrisoarea, adresată Arhiepiscopului IPS Calinic, subliniază faptul că acești angajați sunt tratați cu superioritate și lipsă de respect, fiind percepuți mai degrabă ca simpli muncitori, „salahori”, decât ca parte integrantă a comunității bisericești. Reclamantul își exprimă frustrarea și solicită o analiză riguroasă a acestei probleme, afirmând că „prea am devenit bătaia de joc a preoților”.

„Vă scriu, părinte arhiepiscop, în calitate de voce a personalului bisericesc neclerical din eparhia pe care o păstoriți. (…) Preoții parohi, în general, se poartă față de cântăreți și paracliseri cu superioritate lipsită de bun simț, așa încât în cele mai multe cazuri suntem considerați doar niște salahori. Dacă și așa nu suntem decât niște salahori care suntem luați peste picior tocmai de cei care ar trebui să ne respecte în parohii cel mai mult, de ce mai existăm în Biserica Ortodoxă Română? Ce ar fi să fie doar clerici și popor, fără de ajutor auxiliar la strană și altar? „, se menționează în scrisoare.

Autorul scrisorii solicită o „analiză drastică” a situației, în speranța că lucrurile se vor schimba, făcând apel la valorile creștine de respect reciproc și colaborare.

IPS Calinic a răspuns acestei plângeri, arătând deschidere pentru dialog și soluționarea problemelor semnalate. „Vă rog să veniți cu date concrete și vă asigur că situațiile nepotrivite se vor îndrepta”, a afirmat Arhiepiscopul în răspunsul său, subliniind că este dispus să ia măsuri pentru a corecta eventualele abuzuri sau tratamente inadecvate.


Intră acum și în grupul de