Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat rânduiala slujbei de instalare într-o demnitate publică, președinte de Consiliu Județean și de primar alcătuită de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, în contextul instalării noilor administrații publice locale.
Și în cazul instalării președintelui de Consiliu Județean, dar și a instalării primarului, rânduiala începe cu Decalogul omului politic ce reprezintă un apel la responsabilitate, moralitate și credință, în vremuri în care politica poate părea uneori separată de aceste valori esențiale.
IPS Calinic oferă astfel un cadru etic și spiritual pentru liderii de astăzi, îndemnându-i să își asume rolul nu doar ca administratori, ci și ca exemple de virtute pentru societate.
Acest decalog adresat oamenilor politici, o îndrumare spirituală și morală pentru cei care ocupă funcții de conducere în societate. Într-un context în care politica poate părea tot mai des deconectată de valorile tradiționale, acest set de principii vine ca un apel la conștiință și la responsabilitate.
DECALOGUL OMULUI POLITIC
1. Mulțumește lui Dumnezeu pentru această demnitate și roagă-te să-ți dea înțelepciune pentru a-ți îndeplini cu conștiinciozitate responsabilitățile față de popor.
2. Dedică-ți cu abnegație și competență inteligența și capacitatea de persuasiune, calitățile personale, valorile spirituale și abilitățile profesionale dezvoltării societății din care faci parte.
3. Nu abandona niciodată principiile și crezul axiologic privind Țara, Biserica și Familia.
4. Fii mereu un om fundamental corect și promovează valorile spirituale autentice ale neamului, precum și pe cele ale democrației.
5. Subordonează-ți viața unor idealuri morale de excepție, chiar cu prețul unor sacrificii, refuzând cu fermitate compromisurile și abdicările de la verticalitatea conștiinței.
6. Demonstrează, prin conduită și fapte, că în actul politic te călăuzești după 6 reperele echității, echilibrului, onestității și profesionalismului și nicidecum după interese și foloase necuvenite.
7. Fii nepărtinitor și intransigent, eradicând tendințele celor fără scrupule, urmărind cu prioritate binele comunității și al societății.
8. Păstrează-ți nealterată identitatea națională și religioasă, precum și consecvența în luarea unor hotărâri corecte în momentele cu adevărat cruciale și nu numai.
9. Inspiră-te din râvna și devotamentul cu care au lucrat dregătorii biblici, ca să fii un adevărat lider pentru cei pe care îi reprezinți.
10. Sfătuiește-te, prin rugăciune, cu Dumnezeu cel atotdrept și nemitarnic și cu duhovnicul, astfel încât, prin roadele proiectelor tale, să te înscrii în cartea istoriei neamului tău și în analele Împărăției cerurilor.
† Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Intră acum și în grupul de