Romsilva dezminte informațiile false despre pădurile de brazi „atacate chimic” din zona Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

Regia Națională a Pădurilor Romsilva demontează afirmațiile dintr-un videoclip viral, în care o persoană fără pregătire în domeniul silviculturii susține că o pădure administrată de Ocolul Silvic Vatra Dornei ar fi fost „atacată chimic” și distrusă „de mâini criminale”.

Potrivit inginerului silvic Ionuț Abutnăriței, șeful Ocolului Silvic Vatra Dornei, informațiile sunt complet eronate.

Potrivit acestuia, în realitate, arborii uscați prezentați în materialul video nu sunt brazi, ci molizi sănătoși dintr-o pădure tânără, fără semne de infestare sau degradare.

„Pădurea falnică” vizată într-o altă parcelă, și despre care se afirmă că ar fi fost „tăiată ilegal,” a fost de fapt doborâtă de o furtună puternică în 29 august 2023, și nu de vreo acțiune intenționată.

 De asemenea, „cutiile negre spânzurate” pe care persoana din video le prezintă ca „arme chimice” sunt în realitate capcane feromonale. Acestea sunt amplasate pentru a atrage și elimina dăunătorii, protejând astfel ecosistemul pădurilor sănătoase din zonă.

Romsilva îi îndeamnă pe cetățeni să consulte surse de specialitate și să nu se lase induși în eroare de informații nefondate, promovate de persoane fără expertiză silvică.

https://www.instagram.com/p/DBd0Ze0tUmz


Intră acum și în grupul de