IPS Calinic: Donarea de organe este un gest suprem de iubire, dar în cazul prelevării de organe de la persoane în stare critică sunt ridicate dileme morale


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit un răspuns amplu unui credincios care și-a exprimat dorința de a înțelege poziția Bisericii Ortodoxe cu privire la donarea de organe.

Credinciosul a întrebat cum poate fi privită această practică prin prisma învățăturii creștin-ortodoxe, subliniind că tema este de mare actualitate și deschide discuții profunde.

În răspunsul său, IPS Calinic a subliniat că donarea unui organ, în anumite cazuri, poate fi văzută ca o manifestare supremă a iubirii, rememorând cuvintele Mântuitorului: „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15, 13). Acest act de dăruire, făcut pentru cei dragi – părinți, copii, rude sau prieteni apropiați – poate exprima o iubire desăvârșită.

Totuși, IPS Calinic și-a exprimat rezervele față de situațiile în care donarea de organe implică prelevarea de la persoane aflate în stare critică sau chiar inducerea artificială a decesului. „Viața unei persoane nu poate condiționa moartea alteia”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa, arătând că astfel de practici pot afecta demnitatea umană și sacralitatea vieții.

Înaltul ierarh a adăugat că a studiat în detaliu legislația internațională privind transplantul de organe, subiect despre care a realizat o lucrare încă nepublicată. Concluzia sa este că donarea de organe rămâne o problemă complexă, care trebuie tratată cu multă atenție și înțelepciune, având în vedere atât valorile umanitare, cât și învățătura Bisericii.


Intră acum și în grupul de