Numărul ucrainenilor care trec ilegal frontiera de nord a României a crescut de trei ori față de anul trecut. În primele 10 luni au fost depistați 10.700 de ucraineni ce au intrat ilegal în țară din care 3.767 în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei a prezentat, miercuri, date esențiale privind supravegherea și controlul frontierei de stat a României cu Ucraina și Ungaria. ITPF Sighetu Marmației monitorizează o frontieră de 464,306 km, din care 97,83 km cu Ungaria și 366,476 km cu Ucraina, având ca obiectiv principal prevenirea migrației ilegale, combaterea criminalității transfrontaliere și asigurarea securității frontierei externe a Uniunii Europene.

Potrivit șefului ITPF Sighetu Marmației, chestor de poliție Florin Coman, în contextul războiului din Ucraina, structurile MAI au luat măsuri suplimentare pentru a sprijini cetățenii ucraineni care fug de conflict, iar fiecare cetățean ucrainean care a solicitat intrarea în România a avut acces la forme de protecție, inclusiv protecția temporară. Printre măsurile implementate la frontiera cu Ucraina se numără suplimentarea personalului la punctele de trecere, colaborarea cu agenți FRONTEX și desfășurarea de misiuni aeriene pentru monitorizare. Un punct cheie în gestionarea crizei a fost deschiderea traficului la Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus, din județul Suceava, precum și reamenajarea punctului de trecere Siret, pentru a facilita fluxul dintre cele două țări.

Potrivit sursei citate, în primele zece luni ale anului 2024, la frontiera de nord a județului Suceava, au fost depistați 3.767 de cetățeni ucraineni care au trecut ilegal frontiera, dintr-un total de 10.700 de cetățeni ucraineni pe întreg sectorul de frontieră al celor trei județe – Maramureș, Suceava și Satu Mare. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul cetățenilor depistați ilegal a crescut semnificativ, respectiv s-a triplat. Punctele de frontieră din județul Suceava sunt supravegheate intens, iar în cazul depistării unor treceri ilegale, persoanele sunt sprijinite conform legii, multe solicitând imediat protecție temporară.

Războiul din Ucraina a condus la o creștere a numărului de cetățeni ucraineni care riscă să treacă ilegal granița, adesea în condiții periculoase, precum traversarea râului Tisa sau a munților la altitudini de până la 1.900 de metri, în zone greu accesibile și condiții de iarnă. Din păcate, s-au înregistrat și incidente tragice, cu 25 de cetățeni ucraineni descoperiți decedați de la începutul conflictului.

De asemenea, au fost intensificate acțiunile în zonele frecventate de cetățeni ucraineni, inclusiv verificări rutiere și prevenirea victimizării, prin colaborare strânsă cu instituții și structuri ale MAI. Acțiunile de salvare și sprijin pentru cetățenii ucraineni au cuprins, în acest an, 65 de intervenții pe teritoriul României, dintre care multe pe raza județului Suceava.

În ceea ce privește protecția internațională și temporară acordată cetățenilor ucraineni, ITPF Sighetu Marmației a emis 7.535 de permise de protecție temporară în acest an, cu un număr semnificativ înregistrat la sediul său din Maramureș. În județul Suceava, numărul cererilor pentru protecție a crescut față de anul trecut, iar numărul de persoane care au solicitat protecție temporară a fost mai mare decât în anii precedenți, ca urmare a afluxului mare de persoane din Ucraina.


Intră acum și în grupul de