Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a interzis oficierea slujbelor la Biserica „Sfânta Treime” din Suceava până la clarificarea în instanțele de judecată a situației juridice a terenului și a lăcașului de cult.
Într-o adresă transmisă Protopopiatului Suceava II, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și semnată de secretarul eparhial arhimandrit Justinian Savescu, consilierul juridic, preot Ioan Bîrsan și inspectorul bisericesc Laurențiu Nicolae Stamate, preotul protopop Minu Mititelu este înștiințat să transmită tuturor preoților din protopopiat că nu pot sluji la respectiva biserică.
„Urmare dispoziției Înaltpreasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, vă aducem la cunoștință faptul că aveți obligația să comunicați tuturor preoților din unitatea bisericească administrativă pe care o coordonați, în conformitate cu prevederile art. 40 din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, faptul că, până la clarificarea situației juridice a terenului și a lăcașului de cult care au aparținut Parohiei „Sfânta Treime” Suceava, Protopopiatul Suceava II, niciun cleric din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu are binecuvântare să slujească la biserica „Sfânta Treime” din municipiul Suceava, strada Oituz, nr. 31, județul Suceava. Veți lua act și veți aduce la îndeplinire întocmai cele hotărâte de către Permanența Consiliului eparhial”, se arată în adresă.
Potrivit articolului 40 din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române invocat în adresă, „Săvârșirea de slujbe liturgice în altă parohie fără încuviințarea preotului paroh, înființarea de paraclise particulare sau slujirea Sfintei Liturghii în paraclise particulare, fără aprobarea scrisă a chiriarhului, se consideră neascultare de autoritățile bisericești și slăbirea unității liturgice, și se sancționează, după gravitatea faptei, cu dojană arhierească scrisă sau cu destituirea din slujirea clericală. Pentru a evita conslujirea cu clerici sancționați disciplinar, clericii din alte eparhii trebuie să prezinte preotului paroh o adeverință de la Centrul Eparhial prin care atestă că sunt clerici și au preoție lucrătoare”.
Alineatul 2 al articolului precizează că „În cazul în care un cleric a săvârșit o lucrare preoțească în altă eparhie decât cea de care aparține canonic fără aprobarea scrisă a chiriarhului respectivei eparhii, Centrul eparhial va înștiința clericul vinovat și chiriarhul eparhici din care a plecat de cele petrecute, precum și de obligația clericului de a se întoarce în eparhia de care aparține. În caz de recidivă, clericul, pe baza referatului întocmit de inspectorul eparhial, este deferit judecații Consistoriului eparhial din eparhia unde se află în mod necanonic, pentru a fi caterisit, dacă episcopul său nu a luat măsuri în acest sens. Hotărârea Consistoriului eparhial va fi comunicată tuturor eparhiilor”.
În luna august 2024 Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților preciza că preotul Viorel Ionel Sidoriuc, paroh al Parohiei „Sfânta Treime” Suceava, Protopopiatul Suceava II, se află într-o situație juridică complicată.
„În 1997, Consiliul Local Suceava a atribuit Parohiei „Sfânta Treime” o suprafață de teren pentru construirea bisericii. După finalizarea construcției în 2008, preotul Sidoriuc a intabulat terenul și biserica pe numele său, fără a înștiința Arhiepiscopia. În 2013, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului către o altă persoană, preotul Sidoriuc și părinții săi au cumpărat terenul, fiind acum înscriși ca proprietari. Arhiepiscopul Calinic a făcut numeroase încercări de a discuta cu preotul Sidoriuc, recomandându-i să intre în disciplina statutară și canonică a Bisericii, însă acesta a refuzat. Situația cere restituirea bisericii către Parohia „Sfânta Treime” și integrarea preotului Sidoriuc în disciplina canonică”, se menționa la acea vreme în document.
Intră acum și în grupul de