Eveniment de conștientizare a accidentului vascular cerebral la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc luni evenimentul „Stop AVC! Învață. Acționează. Salvează”, organizat de Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV), în colaborare cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB). Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Liliana Curea, fondatoarea ALIA, singura asociație din România dedicată pacienților cu accident vascular cerebral (AVC).

În cadrul evenimentului, desfășurat sub coordonarea prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, au fost invitați dr. Mihai Jr. Creţeanu, medic primar radiolog, și dr. Tatiana Bardan, medic primar neurolog, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Au fost prezenți și alți specialiști, printre care conf. univ. dr. Roxana Filip, conf. univ. dr. Alexandru Nemţoi și șef de lucrări dr. Alexandru Breha.

Pe parcursul evenimentului, participanții au aflat informații esențiale despre cum poate fi prevenit AVC-ul, dar și despre cum sunt afectați pacienții și familiile acestora. Un moment inovator a fost experiența virtuală interactivă, prin intermediul unor ochelari VR, care le-a permis celor prezenți să înțeleagă modul în care un AVC afectează creierul, simptomele și factorii de risc asociați.

La eveniment au participat peste 200 de studenți, cadre didactice și elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” și Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava. Aceștia au apreciat oportunitatea de a învăța despre prevenirea și tratarea AVC-ului, o afecțiune din ce în ce mai frecventă în România.

Statisticile arată o creștere a cazurilor de AVC în România, factorii de risc principali fiind hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, obezitatea, stresul și consumul de tutun, alcool sau droguri. Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava dispune de un centru specializat în tratarea accidentelor vasculare ischemice, cu permanență 24/7, fiind singurul din Moldova cu acest tip de disponibilitate.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Asociația ALIA intenționează să deruleze în viitor campanii de conștientizare a AVC-ului, implicând activ studenții în educarea publicului din județul Suceava și zonele adiacente. Evenimentul a fost moderat de lect. univ. dr. Sergiu Raiu, consilier sociolog la Centrul COACH-USV, și a subliniat importanța educației în prevenirea și gestionarea AVC-ului.


Intră acum și în grupul de