IPS Calinic face precizări în cazul Parohiei „Sf. Treime” din Suceava: Parohia este a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar patrimoniul acesteia aparține de fapt exclusiv unei familii, după modelul feudelor.


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a făcut precizări în rubrica „Răspunsul Ierarhului” în legătură cu Parohia „Sf. Treime” din Suceava.

Sub titlul „Celor care se întreabă cine conduce Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților”, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților dă asigurări că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este condusă de arhiepiscop și de episcopul-vicar, împreună cu părinții consilieri ai Cancelariei Centrului Eparhial, respectiv cu părinții protoierei ai protopopiatelor.

„Astfel, hotărârile se iau numai în Permanențele Consiliului Eparhial, nicidecum de către o singură persoană”, explică ierarhul.

IPS Calinic explică totodată situația preotului Viorel Sidoriuc de la Biserica „Sf. Treime” din Suceava.

„Cât privește hotărârea luată de chemare în Consistoriu a preotului amintit, ea a fost precedată de patru ani de așteptare, ca preotul să dea parohiei cele luate, chiar dacă acesta a fost implicat în lucrările de construire a respectivelor edificii”, arată ierarhul.

„Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a fost necesar ca lucrurile să fie tranșate în așa fel încât cei din parohie să știe cum stau lucrurile, și anume că este o biserică privată”,  a continuat ierarhul.

IPS Calinic reamintește că preotul Sidoriuc săvârșește slujbele cu antimisul primit de la IPS Pimen ieșind din rânduiala Bisericii.

„Cu toate că mă pomenea la slujbe, în calitate de chiriarh al eparhiei, părintele săvârșea, și încă săvârșește, Sfânta Liturghie pe antimisul primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, un ierarh care s-a mutat la cele veșnice, ieșind astfel din rânduiala Bisericii. Parohia este a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar patrimoniul acesteia aparține de fapt exclusiv unei familii, după modelul feudelor. Așadar, bine este ca informarea să se facă din surse credibile, evitându-se a se mai plăti taxe postului „Radio Șanț”, care se complace în eroare”, a precizat IPS Calinic.

Reamintim că în data de 14 noiembrie, situația preotului Viorel Sidoriuc de la Biserica „Sf. Treime” din Suceava care a aderat, săptămâna trecută, la Mitropolia Ortodoxă a Muntenegrului a fost discutată în Consistoriul bisericesc eparhial care a decis caterisirea sa, cu mențiunea că situația poate reveni la normal dacă preotul Sidoriuc renunță să se transfere la Biserica din Muntenegru și să accepte anumite condiții.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preotul Alexandru Sava, a declarat pentru News Bucovina că decizia Consistoriului este de caterisire a părintelui Viorel Sidoriuc, însă pronunțarea deciziei de caterisire revine Înaltpresfințitului Calinic.

„Această hotărâre va fi luată săptămâna viitoare în funcție de dorința părintelui Sidoriuc de a reveni sau de a rămâne în situația în care este. Dacă revine înapoi în Biserică atunci lucrurile revin la normal”, a explicat preotul Alexandru Sava.

Potrivit acestuia, sunt puse mai multe condiții.

„Prima este ca părintele să-și asume printr-un act notarial că biserica va reveni parohiei „Sf. Treime”. Părintele va accepta să nu mai fie angajatul Asociației Parohia „Sf. Treime”, ci angajatul Protopopiatului II Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților promite, tot cu un document că părintele va rămâne preot slujitor al Parohiei Sf. Treime până la sfârșitul vieții sale”, a declarat preotul Alexandru Sava.

Totodată, acesta arată că preotul Sidoriuc va rămâne preot paroh fără să fie numit și un al doilea preot în parohie.

„Nu are niciun interes Arhiepiscopia să aducă vreun preot ca să încurce buna rânduială a părintelui care are deja un istoric impresionant cu enoriașii de acolo. Nu există absolut nicio dorință în a-l încurca pe părintele, ci de a-l sprijini în lucrarea sa”, a menționat părintele Sava.

El a concluzionat că părintele Sidoriuc poate rămâne preot paroh până la sfârșitul vieții sale.

„Deci hotărârea va fi luată în funcție de revenirea părintelui sau nu. Dacă va rămâne în Mitropolia Muntenegrului se va pronunța caterisirea, dacă nu, și își asumă toate lucrurile enunțate, părintele va reveni și se va întocmi în continuare promisiunea că părintele va rămâne preot slujitor paroh până la sfârșitul vieții sale”, a conchis părintele Alexandru Sava.


Intră acum și în grupul de