FOTO//Incendiu violent la o gospodărie din Volovăț: Pompierii intervin cu șapte autospeciale de stingere


Intră acum și în grupul de

Un incendiu puternic a izbucnit duminică după amiaza la o gospodărie din localitatea Volovăț, a anunțat locotenent colonel Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. La fața locului acționează pompierii militari de la Detașamentul Rădăuți și lucrătorii serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din comunele Volovăț, Marginea, Horodnic și Sucevița.

Pentru stingerea flăcărilor, au fost mobilizate inițial șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, iar forțele de intervenție au fost suplimentate cu încă o autospecială. Incendiul, care a cuprins casa de locuit, bucătăria de vară și șura, amenința să se extindă la gospodăriile învecinate.

Pompierii au reușit să localizeze focarul și să salveze construcțiile din imediata apropiere. De asemenea, din șura afectată au fost evacuați trei porci, care au fost salvați înainte ca flăcările să le pună viața în pericol.

Suprafața totală afectată de incendiu este de aproximativ 250 de metri pătrați, construcțiile fiind dispuse sub forma literei „U”.

Echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical pentru două femei, care au suferit atacuri de panică.

Una dintre persoanele asistate medical, în vârstă de 81 de ani, a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. Cea de-a doua femeie și-a revenit și a refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Au ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 120 mp, acoperișul unei anexe, compusă din bucătărie de vară și baie, pe 70 mp și acoperișul șurii (adăpost de animale și depozit de furaje) pe 80 mp. Au mai ars circa 2 tone de furaje, iar plafonul casei de locuit s-a degradat pe aproximativ 60 mp.

S-au salvat restul casei și al construcțiilor anexe și bunurile aferente.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat necorespunzător sau neizolat față de materialele combustibile.

Revenim cu rugămintea, către cetățeni, de a ține cont de sfaturile noastre. Astfel, la exploatarea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:

În podul casei, coșul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;


Intră acum și în grupul de