Casa Memorială „Simion Florea Marian” din Suceava, pe drumul restaurării: Muzeul Național al Bucovinei a semnat un contract de finanțare nerambursabilă


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei a anunțat semnarea, la data de 20 noiembrie 2024, a unui contract de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Elaborare documentație tehnică pentru intervenții asupra clădirii Muzeului Casa Memorială Simion Florea Marian”. Proiectul este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice, în cadrul Subprogramului „Case memoriale – Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”.

Casa Memorială „Simion Florea Marian”, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice (cod LMI: 34.b.001), este un reper cultural important pentru Suceava. Construită în secolul al XVIII-lea, clădirea a fost achiziționată de academicianul Simion Florea Marian în 1886, devenind locul în care acesta și-a desfășurat activitatea științifică.

În 1974, casa a fost transformată în muzeu, adăpostind un fond documentar impresionant de peste 20.000 de bunuri de patrimoniu cultural național.

Din păcate, în ultimii ani, clădirea a suferit degradări semnificative, fiind necesare intervenții urgente pentru conservare. Proiectul vizează realizarea documentației tehnico-economice, inclusiv studiul de fezabilitate de tip DALI, pentru restaurarea și consolidarea imobilului, precum și reamenajarea grădinii de 2.300 mp. Pe lângă refacerea patrimoniului vegetal, proiectul include crearea unui circuit de vizitare și dezvoltarea unui spațiu destinat activităților culturale și educative.

Bugetul total al proiectului este de 275.000 lei, din care 250.000 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de INP, iar 25.000 lei sunt asigurați din cofinanțarea beneficiarului. Lucrările se vor desfășura în perioada noiembrie 2024 – august 2025, având ca partener în proiect firma SC Arhitectura Grafica Design SRL din Suceava.

Pentru mai multe informații despre proiect, vizitați www.muzeulbucovinei.ro sau urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale muzeului. Contact: telefon 0230/216439, e-mail [email protected].

4o


Intră acum și în grupul de