Concursul „25 de ore la USV”: Studenții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au prezentat proiecte inovative pentru neutralitatea climatică


Intră acum și în grupul de

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat cea de-a X-a ediție a concursului „25 de ore la USV” (25h@USV), dedicat studenților de la licență și masterat. Evenimentul din acest an a avut ca temă utilizarea inteligenței artificiale pentru atingerea obiectivelor neutralității climatice, provocând participanții să propună soluții originale care să contribuie la un viitor mai sustenabil.

Câștigătorii ediției

Proiectele au fost evaluate în această dimineață de un juriu condus de prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu, asistat de drd. ing. Alexandru-Tudor Andrei și drd. ing. Adrian-Vasile Catană.

  • Locul I a fost obținut de echipa formată din Vlad Daniel Onofrei, David Ionatan Rotariu și David Șerban, pentru o aplicație inovativă de monitorizare automată a calității aerului. Soluția utilizează un model de inteligență artificială pentru plasarea optimă a senzorilor în zona monitorizată.
  • Locul al II-lea a revenit echipei compuse din Silviu Vasilică Luță, Daniel Canevschii și Andrei Bogdan Aluculesei, care a propus o aplicație inteligentă pentru predicția incendiilor de vegetație, bazată pe date climatice istorice.
  • Locul III a fost câștigat de Bianca Batinaș, Filaret-Niculai Crainiciuc și Călin Ursu, cu un proiect pentru automatizarea irigațiilor, completat de rapoarte climatice generate automat.
  • Mențiuni au fost acordate echipelor alcătuite din Mădălin Valentin Toader, Fabian-Dumitru Crăciunescu și Sebastian-Radu Lupu, respectiv Gabriel Robu, Tudor Baranai și Stanislav Cașciuc.

Inovație pentru un viitor sustenabil

Competiția „25h@USV” a demonstrat încă o dată creativitatea și competențele tehnice ale studenților. Tematica din acest an a combinat interesul pentru utilizarea inteligenței artificiale în viața de zi cu zi cu preocuparea pentru neutralitatea climatică și dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

„Acest concurs are o importanță deosebită pentru studenți, prin aplicarea tehnologiilor de vârf, implicarea în proiecte complexe și dezvoltarea spiritului de echipă”, au declarat prof. univ. dr. ing. Adrian Graur și prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu, din partea organizatorilor.

Susținerea dezvoltării sustenabile

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este membră a Centrului Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic (NetZeRoCities), contribuind activ la crearea unor soluții performante pentru sprijinirea orașelor din România în atingerea neutralității climatice.

Ediția din acest an a concursului 25h@USV a consolidat poziția universității ca lider în educația și cercetarea aplicată pentru un viitor sustenabil.


Intră acum și în grupul de