Intră acum și în grupul de
În cadrul Centrului Antidiabetic Județean Suceava al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, a fost montată, în premieră, o pompă de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei și funcționare în buclă închisă (HCL). Această tehnologie inovatoare, considerată un adevărat „pancreas artificial”, reprezintă cea mai avansată metodă de tratament pentru diabetul zaharat tip 1.
Dispozitivul medical permite ajustarea automată a insulinei în funcție de nivelurile glicemiei, oferind pacienților o viață mai activă și mai puțin restrictivă. Pompa poate sista, reduce sau crește rata infuziei de insulină și chiar administra bolusuri de corecție fără intervenția directă a pacientului.
Primul beneficiar al acestei tehnologii de vârf este Adelina, o fetiță de 12 ani diagnosticată cu diabet zaharat tip 1 de la vârsta de 5 ani. Utilizarea acestui dispozitiv îi permite să atingă valori glicemice aproape similare celor ale unui copil sănătos, oferindu-i mai multă libertate și o viață mai aproape de normalitate.
Dr. Claudiu Cobuz, șeful Secției de Diabetologie, împreună cu echipa sa, formată din medici diabetologi și personal medical dedicat, a reușit implementarea acestui proiect grație includerii Spitalului Județean Suceava în programul național de inițiere pentru dispozitivele de acest tip. Spitalul este unul dintre puținele centre din țară care oferă programe complete pentru pacienții cu diabet, rivalizând cu unitățile universitare consacrate.
De la aprobarea utilizării acestui sistem în aprilie 2023, peste 7.000 de pacienți din Statele Unite și 35 din România au beneficiat de pompe de insulină cu buclă închisă. La Suceava, recent au mai fost achiziționate două astfel de dispozitive, cu un cost de aproximativ 27.000 lei fiecare, pentru pacienții de pe lista de așteptare.
Adelina și-a exprimat recunoștința față de echipa medicală, declarând: „Vis implinit!Se pare că în ultimul an am fost cuminte la fel ca și în ceilalți 7 ani de diabet zaharat și Moșul a venit mai repede la mine. Bucuria vine din lucruri făcute cu dragoste, iar pe această cale adresez mulțumiri întregului colectiv al Ambulatoriului de diabet zaharat al Spitalului Județean Suceava pentru sfaturile, înțelegerea și empatia de care au dat dovadă în toți acești ani! Vă urez tuturor sănătate, bucurii, mulțumiri sufletești și sărbători binecuvântate!”
Managerul spitalului, Dr. Alexandru Calancea, a subliniat că această reușită marchează un pas important în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat și poziționează Suceava printre centrele de excelență în domeniu.
Intră acum și în grupul de