Muzeul Național al Bucovinei va transforma fosta Prefectură într-un Muzeu de Artă pentru comunitatea suceveană


Intră acum și în grupul de

Pe 18 decembrie 2024, Muzeul Național al Bucovinei a semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Un Muzeu de Artă pentru comunitate”, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) prin fondul Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea VI/2024. Proiectul face parte din Subprogramul Restaurare II și se va desfășura în perioada decembrie 2024 – decembrie 2026.

Proiectul are ca scop restaurarea și reabilitarea clădirii fostei Prefecturi, actualmente Complexul Muzeal „Bucovina”, un monument istoric cu cod LMI 2015: SV-II-m-B-05480. Această clădire emblematică, situată pe strada Ștefan cel Mare nr. 33, Suceava, găzduiește aripa de est, construită între 1954-1955, fost sediu al Arhivelor Naționale. În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar proiectul vizează transformarea sa într-un Muzeu de Artă modern și accesibil.

Lucrările prevăzute includ restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea clădirii, adaptarea sa la standardele muzeale, precum și dotarea cu instalații specifice pentru expunere și depozitare, necesare pentru conservarea Colecției de Artă a muzeului.

Valoarea totală a proiectului este de 6.108.845 lei, din care 5.497.960 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de INP, iar 610.885 lei constituie contribuția proprie a Muzeului Național al Bucovinei, sprijinită financiar de Consiliul Județean Suceava.

Prin realizarea acestui proiect, monumentul istoric va fi protejat și valorificat integrat, atât din punct de vedere arhitectonic, cât și funcțional. Transformarea clădirii într-un Muzeu de Artă va oferi sucevenilor și vizitatorilor un spațiu cultural modern, contribuind la revitalizarea patrimoniului local și la implicarea comunității în protejarea acestuia.

Proiectul sprijină obiectivele prioritare ale Institutului Național al Patrimoniului pentru anul 2024, printre care scoaterea din pericol a monumentelor istorice și promovarea implicării comunităților locale în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural.


Intră acum și în grupul de