Intră acum și în grupul de
În după-amiaza zilei de 3 ianuarie 2025, la Muzeul Național al Bucovinei a ajuns o donație de artă valoroasă din SUA, care include 43 de sculpturi și 60 de desene semnate de sculptorul Constantin Antonovici, precum și cinci lucrări de pictură ale artistului Ion Murariu. Această colecție unică este rezultatul generozității mai multor donatori și a unor demersuri complexe pentru repatrierea operelor.
Printre donatori se numără domnul Elias Wexler, care a oferit 21 de sculpturi, 38 de desene și alte obiecte personale ale sculptorului, și regretatul Stephan Benedict, care a donat Statului Român, prin intermediul Ministerului Culturii, 21 de sculpturi și 22 de desene. Donațiile au fost direcționate către muzeul sucevean cu sprijinul lui Gheorghe Șoldan, președintele Consiliului Județean Suceava, și deputatului Eugen Bejinariu.
De asemenea, dr. Mircea și Cornelia Golâmbu au contribuit cu sculptura „Prințesa Moldovei” de Constantin Antonovici și cinci picturi semnate de Ion Murariu. Aceste opere se adaugă celor șapte lucrări donate muzeului în 2021 de Stephan Benedict.
Născut pe 18 februarie 1911 în Cârligi, județul Neamț, Antonovici a urmat Academia de Artă din Iași, unde a studiat sub îndrumarea unor nume mari, precum Nicolae Tonitza. Ulterior, a lucrat în Zagreb și Viena înainte de a se stabili la Paris, unde a fost discipol al lui Constantin Brâncuși. În 1951, Antonovici s-a mutat la New York, unde a creat opere semnificative până la sfârșitul vieții, în 2002.
Operele lui Constantin Antonovici au fost expuse în cadrul unor evenimente prestigioase, inclusiv la New York, în cadrul expoziției „Modernism Mitic” din 2021. Expoziția a inclus documente rare, scrisori și lucrări care subliniază conexiunile artistului cu personalități și instituții de renume, precum Muzeul Kreeger din Washington DC, care deține sculptura „Pegasus”.
Donațiile vor fi integrate într-o sală specială în noul Muzeu de Artă din Suceava, consolidând statutul orașului ca centru de referință pentru opera lui Constantin Antonovici. Eforturile de conservare și promovare ale acestor opere au fost posibile datorită sprijinului lui Cristinel Boghian și Gheorghe Grigorean din New York, precum și al Ministerului Culturii.
Reamintim că în anul 2022, muzeul sucevean a deschis o mică expoziție – „Sculptorul Constantin Antonovici, discipolul lui Brâncuși, în colecțiile Muzeului Național al Bucovinei”, realizată cu cele șapte piese din prima donație a regretatului Stephan Benedict..
Intră acum și în grupul de