Intră acum și în grupul de
Zona fostului poligon Bogata de pe raza comunei Baia, judeţul Suceava, a răsunat, pe parcursul zilei de vineri, de exploziile controlate, care au avut loc aici.
Vinovaţi de cele întâmplate se fac angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava. Potrivit datelor pe care le deţinem, în poligon, Grupa pirotehnică a ISU Suceava, cu sprijinul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Suceava, Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Bogdăneşti şi SVSU Baia, au desfăşurat activităţi de distrugere a muniţiei neexplodate descoperite pe raza judeţului nostru în trimestrul al II-lea al acestui an.
Doar în 2011, în judeţ au fost strânse elemente de muniţie neexplodată de pe raza localităţilor Pojorâta, Cârlibaba, Ostra, Stulpicani, Dorneşti şi Dorna Arini iar vineri a venit rândul lor pentru a fi distruse. Este vorba de două grenade de mână defensive, 17 proiectile de artilerie, cinci bombe de aruncător şi o bombă de aviaţie.
„Chiar în timpul derulării misiunii din poligon, Grupa pirotehnică a ISU Suceava a fost solicitată pentru ridicarea, transportul şi depozitarea temporară a unei grenade de mână descoperită în localitatea Dorneşti. Elementul de muniţie a rămas sub supravegherea poliţiei de acolo până la finalizarea activităţii din comuna Baia, după care specialiştii pirotehnişti s-au deplasat la Dorneşti pentru ridicarea elementului de muniţie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, slt. Florin Monoranu.
Pentru prevenirea accidentelor în rândul populaţiei Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava prezintă periodic în instituţii, unităţi economice şi în mod deosebit în şcoli expuneri prin care se informează populaţia despre pericolul pe care îl reprezintă muniţiile rămase neexplodate. Cu aceste prilejuri, se popularizează modul de comportare în situaţia descoperirii unor astfel de muniţii, precizându-se că sunt interzise: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţii sau ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.
Intră acum și în grupul de