Intră acum și în grupul de
Cetăţile medievale Suceava, Hotin şi Soroca vor fi promovate în perioada următoare printr-un proiect comun, intitulat „Perle Medievale” şi finanţat cu 110.000 de euro de Uniunea Europeană prin POC România-Ucraina-Republica Moldova. Anunţul a fost făcut miercuri de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a menţionat că prin acest proiect, a cărui cofinanţare asigurată de municipalitatea suceveană este de 18.000 de euro, vor fi stabilite proiecte comune cu autorităţile din ţările vecine pentru a promova împreună cu Cetatea de Scaun a Sucevei şi cetăţile Hotin (Ucraina) şi Soroca (Republica Moldova).
Potrivit edilului-şef al municipiului reşedinţă de judeţ, prin acest proiect urmează să fie finanţată şi următoarea ediţie a Festivalului Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei, intenţia autorităţilor fiind de a achiziţiona costume şi recuzită. Lungu a mai declarat că Cetatea de Scaun a Sucevei, care este reabilitată în prezent printr-un alt proiect cu finanţare europeană trebuie să devină principalul obiectiv turistic unde vor fi organizate acţiuni permanente.
Totodată, primarul a mai anunţat, miercuri, că autorităţile sucevene au primit avizul de principiu al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru proiectul de punere în valoare a Curţii Domneşti realizat în colaborare cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric şi cu arhitectul bucureştean Gheorghe Sion.
Potrivit propunerilor de până în prezent, Curtea Domnească situată în zona centrală a municipiului Suceava va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă ce va folosi zidurile actuale, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti.
Firma spaniolă asigură, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, iar primarul a spus că finanţarea proiectului ce ar putea depăşi 10 milioane de euro să fie asigurată din fonduri europene sau printr-un parteneriat public-privat.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.
Intră acum și în grupul de