Prefectul Moldovan îi dă dreptate viceprimarului Cușnir în cazul „schemei diabolice” de abuzuri cu terenuri: Deciziile comisiei municipale de fond funciar pot fi luate doar cu cvorum


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, în legătură cu dezvăluirile făcute de viceprimarul Sucevei Dan Ioan Cușnir privind „schema diabolică” folosită de fosta conducere a Primăriei Suceava pentru a face împroprietăriri din domeniul municipiului Suceava și a servi interesele unor beneficiari privați, că deciziile Comisiei Municipale de Fond Funciar pot fi luate doar cu existența cvorumului.

El a arătat că în acest caz Comisia Județeană de Fond Funciar a emis titlul de proprietate în baza actelor transmise de Comisia Municipală de Fond Funciar Suceava prezumând că respectivele acte au fost emise în cadru legal.

„O hotărâre a Comisiei locale prezumă că procedura a fost îndeplinită”, a spus prefectul.

El a arătat că în cazul respectiv Comisia Județeană nu a avut cum să știe dacă procedura a fost îndeplinită și nici despre vânzările succesive ulterioare, dar a precizat că în cazul în care s-a constatat ulterior că au existat manopere frauduloase care au condus la adoptarea unei hotărâri Comisia Județeană de Fond Funciar a anulat prin instanță acele acte de fond funciar.

Prefectul a spus că pot cere anularea prin instanță a unor astfel de acte prefectul, primarul sau procurorul.

El a arătat că până în momentul de față nu a primit documente care să arate că hotărârea a fost aprobată fără îndeplinirea procedurii de Comisia Municipală de Fond Funciar ca să poată declanșa procedura de anulare.

Prefectul a reiterat că atunci când a constatat sincope în adoptarea unor hotărâri a Comisiei Județene de Fond Funciar a acționat pentru îndreptarea lor.

Întrebat dacă hotărârea la care se face referire a fost adoptată conform procedurii, prefectul a răspuns că trebuia să existe cvorum.

„Din punctul meu de vedere trebuie să existe cvorum în luarea unor decizii. Trebuie să fie jumătate plus unul, din ceea ce știu eu și știu bine”, a declarat Moldovan.

Prefectul a adăugat că până acum nu a mai întâlnit să fie identificate sincope de genul acesta privind hotărâri adoptate de comisiile locale de fond funciar.

Viceprimarul municipiului Suceava, Dan Cușnir, a adus acuzații grave împotriva unor foști și actuali oficiali ai administrației locale, dezvăluind o schemă complexă de retrocedări și vânzări de terenuri din domeniul public al orașului.

Potrivit comunicatului, drepturi de proprietate pentru o suprafață de 4.100 mp au fost fragmentate și distribuite sub formă de șapte parcele către diferite entități private, printr-o serie de manevre administrative.

El reamintește că este vorba de un caz din 1994, când dreptul de proprietate asupra unui teren de 4.100 mp situat în extravilanul Sucevei a fost donat unui moștenitor, Ciobîcă Ileana. Deși o sentință judecătorească din 2014 obliga autoritățile locale să pună în posesie moștenitorul, acest lucru nu s-a întâmplat timp de șase ani. Abia în mai 2020 procesul a fost accelerat, însă punerea în posesie a fost realizată într-o manieră suspectă.

În loc să fie atribuit un teren echivalent într-o singură parcelă, așa cum prevedea sentința, terenul a fost divizat în șapte loturi distincte, situate în zone valoroase ale orașului în intravilan. Conform viceprimarului, fragmentarea terenului a servit intereselor unor beneficiari privați bine conectați.

Deciziile au fost luate de o „minicomisie” formată din doar patru membri – Ioan Lungu (fost primar), Ioan Ciutac (actual Secretar General al Municipiului Suceava), Ioan Floristeanu (șeful Serviciului Cadastru și Fond Funciar la acea vreme, decedat în prezent) și Cătălin Lucescu – fără ca aceasta să respecte condițiile de cvorum necesare.

Referatul justificativ și documentele aferente care au permis emiterea titlului de proprietate și vânzarea ulterioară a terenurilor nu au fost aprobate în mod transparent, iar procesul verbal al ședinței lipsesc complet din dosar, conform comunicatului.

Cele șapte parcele de teren au fost vândute rapid unor entități private, iar semnătura mandatarului vânzător, Ioan Florișteanu, apare în toate tranzacțiile. Printre beneficiarii finali se numără o policlinică, restaurante, firme imobiliare și alte afaceri locale, care au achiziționat terenuri în locații strategice, precum zona Bazar, strada Universității și strada Zamca.

Viceprimarul Dan Cușnir acuză administrația precedentă că a tratat domeniul public al Sucevei ca pe o resursă privată. „Tripleta diabolică” – Ion Lungu, Ioan Florișteanu și Ioan Ciutac – este acuzată de grave nereguli pentru a favoriza aceste manevre imobiliare.

Astfel, prin Procura 2575/07.10.2020 Florișteanu Ioan este numit mandatar al vânzătoarei Ciobîcă Ileana pentru toate cele 7 parcele de teren fragmentate și atribuite din Domeniul Public conform Referatului făcut de către  Mini Comisia pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate.

„Deci cel care a semnat tot fluxul improprietaririlor pentru Magazin Ion/Ciobica Ileana devine de fapt beneficiar și vânzător al acestor 7 parcele de teren. Această schemă diabolică nu putea să aibă loc fără concursul și suținerea lui Ioan Ciutac, șeful lui Floristeanu Ioan, Secretarul General al Municipiului Suceava și al lui Ion Lungu, fostul primar al Municipiului Suceava”, subliniază Dan Ioan Cușnir.

El mai arată că tot pe “repede înainte” au loc cele 7 acte de vânzare cumpărare, toate având ca mandatar la vânzător pe Florișteanu Ioan.


Intră acum și în grupul de