Manifestare complexă la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți pentru a sărbători Unirea Principatelor


Intră acum și în grupul de

Astăzi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, în sala Centrului de Documentare și Informare de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, a avut loc activitatea intitulată „Bucovina și Mica Unire. Contribuția unei regiuni istorice la unitatea națională”. Manifestarea a fost organizată de membrii catedrei de istorie a liceului, reprezentată de doamnele profesoare Loredana Puiu, Gabriela Pogorevici și Nicoleta Mitrofan, în colaborare cu Institutul Național „Bucovina” (Filiala Academiei Române) și Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Dedicat zilei Unirii Principatelor Române, evenimentul a reunit un public consistent, format din elevi și cadre didactice din colegiul rădăuțean, cărora li s-au alăturat distinși invitați, reprezentanți ai Institutului „Bucovina” și SCLRB.

În debutul manifestării, elevele Schipor Bianca, Coca Alice și Josan Iustina, din clasa a X-a G, au condus audiența printr-o succesiune de momente evocatoare, călătorie de-a lungul căreia s-au descris conjuncturi și repere istorice relevante, s-a schițat portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și altor personalități ce și-au adus contribuția la realizarea unirii, precum Mihail Kogălniceanu sau Ion Brătianu, s-au expus în format digital imagini după gravuri și litografii de epocă.

A urmat o sumară incursiune în universul poetic, plină de emoție și sensibilitate, în cadrul căreia eleva Haidău Giulia, din clasa a IX-a F, a recitat versurile creației literare „Cuza Vodă” a lui Vasile Alecsandri, iar eleva Luța Elena, din clasa a IX-a F, a dăruit celor prezenți bine-cunoscutele strofe intitulate „Hora Unirii”, aparținându-i aceluiași poet.

Dezbaterea oferită publicului de către elevii Clubului „Ars Dicendi” s-a concretizat într-o desfășurare antrenantă de discursuri și pledoarii argumentate pe tema Unirii Principatelor, exercițiu polemic îmbogățit de un elegant schimb de intervenții, replici, întrebări și răspunsuri formulate cu spontaneitate de protagoniștii ambelor părți. Pe de-o parte, „Echipa Unioniștilor”, formată din elevii Cioată Alexandru, din clasa a XII-a F, Costîn Petru, din clasa a XI-a G și Ana-Maria Ciobîcă, din clasa a X-a E, s-a străduit să convingă cu privire la importanța înfăptuirii marelui ideal al Unirii de la 1859. De celalaltă parte, „Echipa Anti-Unionistă”, compusă din elevii Puiu Albert, din clasa a IX-a E, Gheorghiu Bianca, din clasa a XII-a F și Ionesi Alexandra, din clasa a IX-a E, a identificat condiții și aspecte în măsură să pericliteze, la modul ipotetic, atingerea unui astfel de ideal.

Astfel, expresie a gândirii critice, dezbaterea a reușit să transforme evenimentul istoric omagiat în fiecare an la 24 ianuarie în pretextul unui frumos exercițiu de comunicare publică, de expresivitate retorică și virtuozitate argumentativă.

Către finalul întâlnirii, după momentul în care membrii celor două echipe și-au strâns mânile în semn de respect reciproc, domnul prof.dr. Marian Olaru, directorul Institutului Național „Bucovina”, i-a felicitat pe elevii implicați în dezbatere, totodată a reliefat, cu acribia specifică unui cercetător dedicat domeniului istoriei, o serie de condiții necesare în efortul de înțelegere justă a momentului evocat.

Chiar dacă titlul oferit de contemporani riscă să genereze celui neavizat o relativă confuzie, „Mica Unire”, sărbătorită la 24 ianuarie, echivalează în conștiința prezentului cu un eveniment istoric major, un fapt decisiv în formarea statului modern român și, implicit, în edificarea identității naționale. Manifestarea de joi, desfășurată în sala CDI a Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, trebuie privită ca fiind expresia unui modest omagiu adus de cei prezenți protagoniștilor unui eveniment care a dus la o schimbare semnificativă în istoria României. (prof.dr. Florin George Popovici)


Intră acum și în grupul de