Intră acum și în grupul de
„În ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a desfășura în spațiul public activități neconforme sau manevre rutiere care generează situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau desconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu….distracția”, arată purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu
Potrivit acestuia, teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere, iar din păcate, în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege, dar pun în pericol propria viața și a altor persoane.
„În acest sens, atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate”, a mai transmis comisar șef Ionuț Epureanu.
El a precizat că în anul 2024, polițiștii suceveni au aplicat 161 de sancțiuni contravenționale pentru adoptarea unui comportement agresiv în trafic de către șoferi, fiind suspendate 161 de permise de conducere. În 7 dintre situații, conducerea agresivă a avut ca urmare și producerea unui eveniment rutier soldat cu pagube materiale sau vătămări corporale.
Conform legislației, comportamentul agresiv include, printre altele:
- Schimbarea succesivă și repetată a benzilor pentru depășire;
- Pornirea vehiculului prin patinarea excesivă a roților;
- Circulația foarte aproape de un alt vehicul pentru intimidare;
- Folosirea abuzivă a claxonului și a farurilor pentru a obliga alți șoferi să elibereze banda;
- Realizarea intenționată a unor derapaje controlate;
- Accelerări repetate menite să deranjeze participanții la trafic.
Cei care adoptă un comportament agresiv pot primi amenzi cuprinse între 810 și 1.215 lei, iar permisul de conducere le poate fi suspendat pentru 30 de zile. În cazul producerii unui accident soldat cu pagube materiale, sancțiunea crește la o suspendare de 60 de zile.
Măsuri pentru prevenirea comportamentului agresiv în trafic
Poliția Rutieră reamintește conducătorilor auto că pot raporta comportamentele agresive prin apel la 112 sau, începând cu 27 octombrie 2024, prin platforma ESAR de pe aplicația M.A.I. (hub.mai.gov.ro).
Pentru a preveni incidentele periculoase, Poliția recomandă:
- Evitarea confruntărilor cu șoferii agresivi;
- Păstrarea calmului și a unei conduite prudente;
- Evitarea condusului în stare de stres sau oboseală;
- Blocarea ușilor vehiculului în situații de risc;
- Adoptarea unei conduite respectuoase în trafic.
Prin aceste măsuri, autoritățile împreună cu participanții la trafic pot contribui la crearea unui mediu rutier mai sigur pentru toți.
Intră acum și în grupul de