Unul dintre cei 16 sfinți români proclamați la Catedrala Patriarhală, Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, este din Pojorâta


Intră acum și în grupul de

Proclamarea celor 16 sfinți canonizați anul trecut a avut loc marți la Catedrala Patriarhală în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul istoric a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române. La slujbă au participat și membrii Adunării Naționale Bisericești, iar pe Dealul Mitropoliei au fost prezenți sute de credincioși, informează agenția de presă a BOR, basilica.ro

Sursa foto:basilica.ro

Între cei 16 sfinți proclamați marți este și părintele protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, care a fost canonizat cu titulatura: Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august.

Potrivit doxologia.ro, protosinghelul Iraclie Flocea (1893-1964) a fost un misionar al Basarabiei interbelice și supraviețuitor al Gulagului stalinist.

Bucovinean de obârșie, părintele a primit tunderea în monahism în Basarabia după ce Dumnezeu l-a salvat printr-o minune în timp ce lupta în Războiul de Reîntregire. Între anii 1941-1944 a îndeplinit ascultarea de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, iar în martie 1944 a fost numit vicar eparhial pentru regiunile evacuate din Arhiepiscopie.

În 1945 a fost arestat și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia. După opt ani de lagăr a reușit să se întoarcă, îndeplinind diverse ascultări. În 1992, a fost reabilitat de Procuratura Generală din Republica Moldova.

Preotul Dragoș Bahrim paroh la Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul, Copou-Iaşi a precizat că Iraclie Flocea, un mare bărbat al Basarabiei interbelice, este originar din Pojorâta (Suceava). Și-a asumat până la capăt viața monahală, acolo unde Dumnezeu i-a rânduit să slujească și nu și-a părăsit, când vremurile au devenit potrivnice, locurile în care a primit ca monah darurile lui Dumnezeu.


Intră acum și în grupul de