Fostul primar din Rădăuți Aurel Olărean cere despăgubiri de un milion de euro lui Traian Andronache pentru că ar fi făcut declarații false ce au dus la arestare lui nejustificată


Intră acum și în grupul de

Fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, a depus o cerere de chemare în judecată împotriva avocatului Traian Andronachi pe care îl acuză că, prin declarații false, a condus la arestarea sa preventivă și la un proces penal care a durat aproape un deceniu.

Acesta solicită Tribunalului Suceava să constate încălcarea dreptului său la imagine, onoare și demnitate și cere daune morale în valoare de 1.000.000 de euro. De asemenea, reclamantul solicită ca pârâtul să publice scuze publice în presa locală și națională, precum și pe rețelele de socializare.

Conform documentului depus la instanță, fostul edil a fost arestat preventiv în 2014 și a fost ulterior achitat de toate acuzațiile de șantaj și corupție care i-au fost aduse. În cererea sa, acesta susține că arestarea sa s-a bazat exclusiv pe declarațiile pârâtului, fără probe suplimentare care să susțină acuzațiile.

„Cu privire la infracțiunea de șantaj, reținută în sarcina subsemnatului s-a susținut că aș fi amenințat-o pe persoana vătămată Andronachi Traian, în datele de 28, 29 și 31 august 2014, cu demiterea dintr-o funcție de conducere a soției acestuia, Andronachi Angelica, angajată a Primăriei Municipiului Rădăuți, cu scopul de a-l constrânge pe Andronachi Traian să voteze un proiect de lege ințiat fraudulos de către subsemnatul (votul persoanei vătămate fiindu-mi necesar pentru a obține majoritatea în Consiliul Local), precum și cu scopul de a-l determina să demisioneze dintr-un partid politic și să semneze o adeziune pentru înscrierea în partidul politic din care făceam parte. Pentru ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- DNA- Sectia de Combatere a Corupţiei să tragă această concluzie, pârâtul Andronachi Traian a dat declarație de persoană vătămată, a fost colaborator al parchetului, a purtat tehnică de înregistrare, m-a abordat și m-a provocat”, arată Olărean.

După achitarea definitivă în 2024, fostul primar susține că a suferit pierderi uriașe, atât pe plan personal, cât și profesional, inclusiv distrugerea carierei sale politice și afectarea sănătății sale fizice și mentale. Acesta afirmă că perioada detenției a fost „un calvar” și că întreaga sa familie a avut de suferit din cauza acestui proces îndelungat.

„Astfel, subsemnatul am fost supus unei proceduri de cercetare și judecată penală, timp de 10 ani. A fost perioada cea mai grea din viața mea, am avut parte de trăiri pe care nu le merită nicio persoană de bună credință, a fost peste puterea mea de înțelegere și de acceptare, a fost căderea în gol din punct de vedere fizic, psihic, uman, politic”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Aurel Olărean mai arată că a vrut să facă din Rădăuți un oraș european și că avea proiecte foarte importante de dezvoltare care au fost zădărnicite prin acțiunea penală care s-a declanșat împotriva sa.

„Nu puteam fi un primar corup sau care să nu respecte legea pentru că eu mi-am dorit funcția pentru a face ceva pentru oameni și pentru oraș, și nu pentru bunăstarea personală. Eram sincer animat de dorința de a schimba fața orașului. Cetățenii au observat că deîndată ce am preluat funcția lucrurile au început să se pună în mișcare. Mi-am respect cu sfințenie jurământul depus la investirea în funcție, motiv pentru care în anul 2012 cetățenii municipiului m-au creditat cu un nou mandat”, a mai arătat fostul primar.

El mai spune că a fost supus unei proceduri penale care a durat de 10 ani, o durată total nerezonabilă a procedurii, care a dus la destabilizarea vieții sociale și de familie și consideră că durata nerezonabilă a procedurii nu poate fi ignorată de către instanța civilă atunci când va realiza dimensionarea cuantumul daunelor morale.

„Astfel, solicit ca pârâtul să fie obligat ăn baza răspunderii civile delictuale, să îmi achite daune morale în cuantum de 1.000.000 euro, sumă reflectată în:

– luarea subsemnatului din biroul primăriei municipiului Rădăuți și conducerea la sediul central al DNA, unde am fost reținut

-arestarea preventivă timp de 8 luni

-arestarea la domiciliu timp de 2 luni și jumătate

-controlul judiciar care mi-a îngrădit în mod grav libertatea de mișcare

-boala nemiloasă prin care am trecut din cauza supărărilor cauzate de dosarul penal

-sumele de bani cheltuite pentru a-mi slava viața

-umilița la care am fost supus

– decimarea carierei politice

-finalul carierei în administrația publică

-suferința fiicelor mele și a soției

-tulburarea gravă a vieții mele de zi cu zi

-trăirile cumplite pe care le-am experimentat timp de 10 ani

-lipsirea capacității de a mă mai bucura de ceea ce îmi oferise viața

-oprobiul public

-eticheta de “penal” care m-a urmărit timp de 10 ani.

Arestarea preventivă a subsemnatului și calvarul pe care l-am trăit timp de 10 ani au avut la bază alegațiile reclamantului, abilitatea sa de a minți, înșela și induce în eroare (inclusiv organele statului), dorința bolnăvicioasă de a crește din punct de vedere poltic, incapacitatea sa de a accepta voința cetățenilor. Nu a ținut cont de nimic, nu a luat în considerare cele mai elementare reguli de conduită și de bun simț, pur și simplu a „călcat peste cadavre” și taote acestea doar pentru a obține fucții publice.

(…..) Fapta ilicită a reclamantului constă în declarațiile mincinoase făcute în dosarul de urmărire penală și în conduita avută pe parcursul cercetării judecătorești. Prejudiciul suferit de subsemnatul reclamant este evident, dovedit și este de ordin fizic, psihic, moral, familial, public, politic”, se mai arată în documentul depus la instanță.

Tribunalul Suceava urmează să analizeze solicitarea și să stabilească pașii următori în această speță.


Intră acum și în grupul de