Viceprimarul Cușnir prezintă „Jaful de la Piețe”: Pierderi uriașe, diferențe inexplicabile în încasări, averi private crescute și investiții nejustificate


Intră acum și în grupul de

Analiza modului în care s-a făcut administrarea piețelor din municipiul Suceava scoate la iveală pierderi de aproape 9,5 milioane de euro în perioada 2021-2024. Conform datelor prezentate de viceprimarul Dan Ioan Cușnir, aceste pierderi au fost generate de achiziții directe făcute fără licitație publică, gestionare defectuoasă a veniturilor cu încasări sub semnul întrebării și lipsa unui plan de eficientizare.

Vă prezentăm integral documentul transmis de viceprimarul Dan Ioan Cușnir:

Jaful de la Piețe: Piața En-Gross Burdujeni și Piața Ițcani

Populația Sucevei plătește taxe și impozite pentru dezvoltare și confort, nu pentru foloase personale, de grup sau pentru domenii generatoare de voturi!

De la bun început, trebuie să informăm faptul că binomul LH (Lungu-Harșovschi) a lucrat într-o coeziune și înțelegere aproape perfectă până în perioada preelectorală, atât în ceea ce privește piețele, cât și în ceea ce privește urbanismul și multe alte domenii de interes privat comun.

Prin dispoziții ale fostului primar Ion Lungu, atribuțiile de coordonare directă ale Direcției Administrația Piețelor au fost preluate de către fostul viceprimar Harșovschi Lucian. Întâmplarea face ca Harșovschi Lucian să fie cumătrul lui Curelușă Vasile Cristinel – Directorul General al Direcției Piețelor.

Deși s-au cheltuit sume enorme pentru anumite investiții, recuperarea acestora printr-o gestiune eficientă și atentă a fost neglijată sau total ignorată. Nu practicăm vendete și nu ne interesează răzbunările, dar nici nu putem ascunde opiniei publice ceea ce constatăm zi de zi.

Episodul 9 – Jaful de la Piețe: Piața En-Gross Burdujeni și Piața Ițcani

Se știe de multă vreme că investițiile prin atribuire directă au fost o sursă neoficială de fonduri pentru administrația locală, asigurând „bani de buzunar” prin ocolirea procedurilor de licitație publică. În prima fază, ne vom referi doar la perioada 2020-2024, în care Direcția Generală de Administrare a Piețelor a atribuit direct, fără licitație publică, mai multe lucrări de investiții și de raparații.

Menționăm faptul că investițiile Direcției Piețelor se inițiau direct, pe referatul transmis către Compartimentul de Achiziții Publice fiind trecut constructorul cu care doreau să lucreze, pe procedura de achiziții directe. De ce? Vom înțelege imediat.

Între 2021 și 2024, Direcția Generală de Administrare a Piețelor a înregistrat o pierdere totală de 45.898.040 lei (aproximativ 9.500.000 euro).

Lucrări de investiții prin atribuire directă (2021-2024):

Aceste lucrări au fost atribuite aceleiași firme, SC RAVRADI Construct SRL, desprinsă din SC FlorConstruct SRL, firma de casă a binomului LH (Lungu-Harșovschi):

  • Bazar, 2023 – Platformă pavată Brânzac: 554.892 lei
  • Piața En-Gross, 2024 – Construire platformă pavată: 900.493 lei
  • Piața Ițcani, 2021 – Montaj pavaj platformă: 416.204 lei
  • Bonus: Reparații pavaj Bazar, 2021: 1.094.800 lei
  • Bonus: 2024, același constructor a primit, tot prin încredințare directă, și „Extindere parcare și alei Cimitirul Pacea Nou”: 613.615 lei

Total: 3.580.004 lei (aproape 800.000 euro) – pentru niște platforme pavate și alei.

Detalii suplimentare:

  • Total investiții Piața Ițcani: 1.263.715 lei, piață care este închisă aproape în permanență de la pompoasa inaugurare din 2021 – bani publici ingropați pentru nimic, fără a pleca de la o nevoie reală a cetățenilor. Piața Ițcani funcționează doar joi, între orele 06:00-14:00.
  • Total încasări Piața En-Gross și Piața Ițcani: 861.892 lei
  • Total cheltuieli Piața En-Gross și Piața Ițcani: 4.774.515 lei
  • Pierderi 2021-2024 Piața En-Gross și Piața Ițcani: 3.912.533 lei (800.000 euro)
  • Șef Serviciu Piețe Ițcani și En-Gross: Magherean Florin Dan, promovat și instalat de către fostul viceprimar Harșovschi Lucian.
  • În referatul de necesitate pentru lucrările de investiții „platforma Brânzac” (anexat), fostul viceprimar Harșovschi Lucian a „identificat gradul de prioritate ca fiind maxim”. Cu alte cuvinte, platforma Brânzac avea grad de prioritate maxim în detrimentul altor domenii care mai puteau să aștepte: siguranța și fluidizarea circulației, parcări decente, parcuri și spații verzi etc.

Monitorizarea activității în Piața En-Gross

Am monitorizat activitatea în Piața En-Gros în perioada iulie-august 2024 și în a doua săptămână a lunii noiembrie 2024. Conform raportului întocmit, doar într-o săptămână, prin neînregistrarea corectă a taxelor, a rezultat un prejudiciu de 11.790 lei – doar într-o singură săptămână din luna noiembrie.

Ulterior, în a doua jumătate a lunii noiembrie, taxele au fost percepute corect și a rezultat un venit de 34.210 lei, cea mai mare valoare încasată vreodată în Piața En-Gros.

Cum a fost posibil ca în lunile de vârf, mai-septembrie, încasările să fie în jurul sumei de 20.000 lei/lună, iar în luna noiembrie, din care doar jumătate a fost „corectă,” încasările să fie de 34.210 lei?

Cum a fost posibil ca timp de ani de zile, zi de zi, lună de lună, să fie evidențiate în încasări doar aroximativ jumătate din mașinile care erau parcate și din care se vindeau fructe și legume în Piața En Gros (25-30 de masini in loc de 55-60 cate erau in realitate)?

Unde a plecat diferența de bani? În care buzunare au ajuns sumele încasate fără să fie depuse în bugetul primăriei?

Întrebări esențiale:

  • De ce au tolerat Lungu și Harșovschi atâtea achiziții directe făcute prin aceeași firmă desprinsă din firma lor de casă, FlorConstruct?
  • Cum este să fii director al Direcției Generale a Piețelor timp de aproape 10 ani, să generezi în perioada 2021-2024 pierderi de 3.912.533 lei doar la Piețele Ițcani și En-Gros și să nu propui si să nu ți se solicite nici măcar un plan minim de eficientizare sau de reducere a pierderilor?
  • Cum este să fii parte a binomului LH (Lungu-Harșovschi) timp de 20 de ani, să creezi pierderi uriașe, dar în campaniile electorale să te plimbi fudul, țanțoș și autosuficient prin piețe, după ce ai jurat cu mâna pe Biblie și pe Constituție că vei face „tot ce îți stă în putere și pricepere pentru binele locuitorilor Municipiului Suceava”?

Concluzie

Au distrus bugetul public al Sucevei și au îngenuncheat orașul, în timp ce nivelul lor de trai a devenit din ce în ce mai opulent. În doar câțiva ani, din indivizi care nu știau să facă nimic, au devenit „Bugetari Milionari”, pe spatele banilor publici.

Frustrarea cea mai mare este că, chiar dacă Lungu, Harșovschi, cumetrii și camarilele lor vor fi trași la răspundere, tot pe bani publici vor trăi și acolo…

Facem Suceava bine! Am promis! Facem!

Vă rugăm să aveți răbdare! Vă rugăm să aveți încredere!

Viceprimar,
Dan Ioan Cușnir

Suceava, 12.02.2025”

Documente anexate:


Intră acum și în grupul de