Bilanț al Poliției de Frontieră pentru 2024: Numărul ucrainenilor ce au trecut ilegal frontiera fugind din cauza războiului a crescut de trei ori


Intră acum și în grupul de

La Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, a avut loc, luni, o conferință de presă organizată de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, în cadrul căreia a fost prezentată evaluarea activității instituției pe anul 2024. Evenimentul a fost susținut de chestorul de poliție Coman Florin, inspector șef al ITPF Sighetu Marmației, care a evidențiat realizările, provocările și perspectivele pentru anul în curs, marcând totodată trei ani de la declanșarea conflictului armat din Ucraina.

În discursul său, chestorul Coman Florin a subliniat eforturile polițiștilor de frontieră pentru securizarea frontierei de nord a României, o frontieră externă a Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2024, ITPF Sighetu Marmației a înregistrat 6.298 de cazuri de trecere frauduloasă a frontierei din Ucraina în România, implicând aproximativ 13.000 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 7.000 au fost depistați în județul Maramureș, 4.500 în Suceava și 1.500 în Satu Mare. Aceștia au solicitat protecție temporară conform legislației UE, fiind un număr de trei ori mai mare decât în 2023, când au fost prinși trecând ilegal frontiera 3.868 de cetățeni ucraineni.

„De la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava peste 21.000 cetățeni ucraineni (mai exact 21.123) cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului”, a spus chestorul Florin Coman care a arătat că mulți își riscă viața prin traversarea râului Tisa sau a Munților Maramureșului. „Zone precum Vârful Pop Ivan, cu altitudinea de 1.937 metri, sunt extrem de periculoase, mai ales iarna, când stratul de zăpadă atinge 2 metri, iar temperaturile scad dramatic”, a explicat chestorul.

Polițiștii de frontieră, alături de Salvamont Maramureș, au salvat în 2024 aproximativ 150 de cetățeni ucraineni rătăciți în zonele montane, în cadrul a 71 de misiuni de căutare și salvare. De la începutul războiului, peste 250 de persoane au fost salvate în astfel de operațiuni. Cu toate acestea, 28 de ucraineni și-au pierdut viața încercând să traverseze frontiera – 16 pe malul românesc al râului Tisa și 12 în Munții Maramureșului.

Pentru anul în curs, ITPF Sighetu Marmației își propune să continue securizarea frontierei printr-o abordare integrată, bazată pe experiența acumulată, personal calificat și tehnologie avansată.


Intră acum și în grupul de