Intră acum și în grupul de
Autorităţile judeţene sucevene au fost notificate că a fost schimbat creditorul pentru împrumutul de 86,3 milioane de euro obţinut de Consiliul Judeţean Suceava şi mai multe localităţi din judeţ pentru finanţarea proiectului judeţean „Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Potrivit administratorului public al judeţului Suceava, Irina Vasilciuc, autorităţile sucevene au fost înştiinţate că Deutsche Bank AG, filiala Londra, a transferat şi cesionat contractul de împrumut către Erste Group Bank AG Viena, care a devenit astfel noul creditor. Ea a spus că, miercuri, primarii celor 61 de localităţi sucevene care au împrumutat, alături de judeţul Suceava, suma de 86,3 milioane de euro prin contractul încheiat în 2004 cu Deutsche Bank AG Londra, l-au desemnat pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, să confirme această notificare.
Vasilciuc a precizat că din cele 86,3 milioane de euro împrumutate, autorităţile sucevene au rambursat trei rate de capital în sumă totală de 6,3 milioane de euro şi a achitat dobânzi în sumă totală de 39,9 milioane de euro, iar din credit urmează să mai fie achitate rate în sumă de 79,9 milioane de euro cu dobânzile aferente.
Contractul de credit a fost încheiat în 26 martie 2004 pentru suma de 86,3 milioane de euro în vederea finanţării investiţiilor publice de interes local din cadrul proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, pentru contractarea împrumutului fiind acordate garanţii guvernamentale. Contractul de împrumut prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.
În data de 8 iulie 2004, Deutsche Bank AG Londra şi-a transferat integral drepturile şi obligaţiile către Deutsche Bank Luxembourg SA, iar în data de 29 octombrie 2010, Deutsche Bank Luxembourg a transferat înapoi aceste drepturi şi obligaţii către Deutsche Bank AG, filiala Londra, care a redobândit calitatea de împrumutător.
Deutsche Bank AG Londra a încheiat în 13 octombrie 2011, cu Erste Group Bank AG un contract de transfer de drepturi şi obligaţii corespunzând unui sold de 79, 985 milioane de euro. În urma finanţării prin acest credit, în localităţi ale judeţului Suceava s-au făcut mai multe investiţii atât în ceea ce priveşte termoficarea cât şi aducţiuni de reţele de gaze naturale. Astfel, în municipiul Câmpulung Moldovenesc au fost refăcute 40 de kilometri de reţele termice primare şi secundare, au fost reabilitate cinci puncte termice şi s-a construit o centrală termică cu cogenerare, în timp ce în oraşul Gura Humorului s-au refăcut 34 de kilometri de reţele termice, s-au reabilitate trei puncte termice şi s-a construit o centrală termică cu cogenerare.
În municipiul Rădăuţi s-au realizat lucrări de refacere a reţelelor de termoficare pe o lungime de 71 de kilometri, s-au reabilitat nouă puncte termice şi s-a construit o centrală cu cogenerare, iar în municipiul Vatra Dornei s-au refăcut 23 de kilometri de reţele de termoficare, au fost reabilitate patru puncte termice şi s-a construit o centrală de cogenerare.
Totodată, au mai fost efectuate diverse lucrări de reabilitare a sistemelor de termoficare din Siret şi Suceava.
În ceea ce priveşte construcţia de conducte de transport de gaze naturale au fost construite magistrale de gaze naturale în judeţ pe o lungime de 101 kilometri, lucrările fiind în valoare de 11,5 milioane de euro, urmând să fie construiţi alţi 131 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune.
Conductele de gaze naturale realizate prin acest proiect judeţean au fost transferate de CJ Suceava, Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, care va continua lucrările de investiţii, iar la finalizare să le conecteze la sistemul naţional de transport de gaze naturale.
Intră acum și în grupul de